Belföld koronavírus

Kovács Zoltán elárulta, miért nincs időkorlát a felhatalmazási törvényben

Interjút adott ma este az ATV-nek Kovács Zoltán. Az államtitkártól Simon András riporter első körben azt szerette volna megtudni, hogy miért gondolta meg magát a kormány a polgármesterek “gyámság alá helyezését” illetően. Amit ugyanis tegnap este még beterjesztettek, azt ma kora délután már vissza is vonták.

Mégsem helyezik gyámság alá az önkormányzatokat, bár fideszesek szerint hatékony lehetett volna
Nagy vihart kavart, hogy a kormány terve szerint a védelmi bizottságokban kellene jóváhagyni az önkormányzati döntéseket a veszélyhelyzet idején. A törvénymódosítást visszaszívta a kormány, pedig a kormánypártiak láttak benne fantáziát.

Csakhogy többszöri kérdésre Kovács egyszerűen nem válaszolt. Annyit elmondott, hogy „nem most van ideje a módosítása”, de arra már nem tért ki, hogy tegnap este miért gondolták azt, hogy igen.

Fideszesek is fellázadtak a polgármesteri jogkörök elvétele miatt
Az egyenruhások logikáját felülírta a kormánypárti polgármesterek tiltakozása.

Ezt követően Simon András a felhatalmazási törvény időkorlát nélküli jellegét firtatta, ám itt sem jutott sokkal többre, mint az előbb.

Kovács végül erre azt mondta, hogy „az nem jó, ha átmenetileg kell megújítani a törvényeket, miközben a védekezéssel kell foglalkozni.” Ezután az államtitkár még azt is mondta az ellenzékre célozva:

Nyilvánvalóvá vált, hogy megint csak magunkra számíthatunk, ha hatékony, gyors és elhatározott döntéseket kell hozni.

A külföldi kritikákról úgy fogalmazott:

én nem ma jöttem le a falvédőről, ez jól szervezett politikai akció.

Néppárt-elnök: felül kell vizsgálnunk álláspontunkat a Fidesz tagságát illetően
Előbb a járvány, aztán jöhet a Fidesz a néppárti elnök szerint.

Az interjút pedig ezzel zárta:

nem tartom értelmezhetőnek a kormány szempontjából a politikai haszonszerzést, mint felvetést. A kormány mindig minden magyar emberre hatással, és minden magyar ember érdekében teszi, amit tesz.

Kiemelt kép: Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, a kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos beszédet mond a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. mintegy nyolcezer csemetéből álló, egyhektáros emlékerdejének átadásán Kisszékelyen 2019. december 17-én. MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik