Nagyvilág koronavírus

Világjárvánnyá nyilvánították a koronavírust

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai ülésén világjárvánnyá nyilvánította az új kínai koronavírust, írja a Guardian.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO etióp főigazgatója arról beszélt,

a pandémia kifejezést nem lehet felelőtlenül használni, mert ez a szó indokolatlan félelmet okozhat és azt a látszatot keltheti, hogy a vírus elleni harc véget ért. A koronavírus világjárvánnyá történő minősítése nem változtat a WHO hozzáállásán. Nem változtat azon sem, amit a WHO tesz a járvány megfékezésében és azon sem, hogy az országoknak mit kell tenniük ennek érdekében.

Mint fogalmazott, a krízis minden szektort érint, ez mindenki biznisze. Hozzátette azt is, hogy az érintett országok és a jelentett esetek száma nem árul el mindent a helyzetről. Közölte, minden ország megváltoztatja a pandémia kiterjedését.

A kihívás nem arról szól, hogy az országok meg tudják-e fékezni a vírus terjedését, hanem hogy meg fogják-e fékezni

– mondta.

Világjárványról akkor beszélünk, ha bizonyos számú ország érintett egy adott betegségben. A vírus ettől viszont sem veszélyesebb, sem veszélytelenebb nem lesz. 2009-ben a több ezer halálos áldozatot követelő H1N1 influenzát is világjárványnak minősítették.

A koronavírus mostanáig 114 országban jelent meg, több mint 118 ezer esetben diagnosztizálták és 4291 ember veszítette életét a fertőzésben.

A vírussal kapcsolatos legfrissebb cikkeinket ide kattintva találja.

Koronavírus-vészhelyzet Magyarországon: megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket
Indokolt a veszélyhelyzet bevezetése? Miért pont 100 fő fölött nem szabad zárt téri rendezvényeket szervezni? Hova mehetünk, és hol vagyunk nagyobb veszélynek kitéve? Miért nem korlátozzák a tömegközlekedést?

Kiemelt kép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Ajánlott videó

Olvasói sztorik