Belföld koronavírus

Orbán: meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást, a polgármesterek szigoríthatnak húsvétra

A miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy

  • meghosszabbítják az eredetileg szombatig tartó kijárási korlátozást, ezúttal határozatlan időre, amit hetente felülvizsgálnak majd,
  • azt pedig a polgármesterekre bízzák, hogy húsvét idejére, vagyis hétfő éjfélig szigorítanak-e a saját településükön a korlátozó intézkedéseken.

Huszonkilencedik nap. Kijárási korlátozás meghosszabbítva

Huszonkilencedik nap. Kijárási korlátozás meghosszabbítva

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. április 9., csütörtök

 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az eddigi korlátozások a polgármesterek és a járványügyi szakértők szerint is értelmesek és sikeresek voltak, lelassították a járvány terjedését. Arra kért mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a korlátozó szabályokat, az emberek kerüljék a csoportos összejöveteleket, tartsák a távolságot a közterületeken.

Fogadjuk el, hogy ez a húsvét másmilyen lesz, mint amilyenek a húsvétjaink lenni szoktak

– mondta.

Mindez azt jelenti, hogy alapvetően ugyanazok a szabályok érvényesek, mint eddig, és amiket a kijárási korlátozás kihirdetésekor ebben a cikkben szedtünk össze:

Hova mehetek szombattól, és hova nem?
Sportolni már csak egyedül lehet, enni csak otthon. Vehetünk-e tévét, mehetünk-e temetőbe? Vannak még nyitott kérdések a szombaton életbe lépő kijárási korlátozással kapcsolatban. A többit igyekezzük megválaszolni.

Ugyanakkor várhatóan jó néhány település fog korlátozó intézkedéseket hozni a négynapos hétvégére, ezt több, a turisták körében népszerű célpont már meg is tette, most viszont kormányzati felhatalmazást is kaptak ehhez:

Nem érdemes kimozdulni húsvétkor: itt a lista, mi mindent zárnak le országszerte
A korlátozások érintik többek közt a Balatont, a Dunakanyart, és a Velencei-tó környékét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik