Belföld

Iskolaérettség: vizsgálatot indít az ombudsman

Meglehetősen nagy a zűrzavar az iskolaérettségi vizsgálatokkal kapcsolatban – írta az Index szerdai cikkében. Eddig is az volt az alapszabály, hogy azt a gyereket be kell íratni iskolába, aki az adott év augusztus 31. napjáig betölti a hatodik életévét, de a szülő az óvodavezetőtől kérhette, hogy a gyerek hadd maradhasson még egy évet az óvodában.

Nyáron azonban a parlament megváltoztatta az eljárást, és 2020. január 1-jétől az óvoda meghosszabbítását már szakértői döntéshez kötik. Az erre vonatkozó kérelmet a szülőnek január 15-ig kell beadnia az Oktatási Hivatalhoz. Ezután az iskolakezdés eldöntéséhez szükséges vizsgálatokat a pedagógiai szakszolgálatok folytatják le.

Az eljárással kapcsolatban Szél Bernadett független parlamenti képviselő megkérdezte Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát, hogy nem ütközik-e alapvető jogokba, hogy nem ismertek az iskolaérettség felmérésére vonatkozó részletszabályok. Szél többek között azt írta:

Álláspontom szerint alapvető joggal összefüggő visszásságot okoz, hogy a nevelési év kezdetét megelőzően nem születtek meg az iskolaérettségre vonatkozó rendelkezések végrehajtási szabályai. Az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésében rögzített jogállamiságból levezetett jogbiztonság követelménye sérül azzal, hogy az érintettek nem értesülhettek kellő időben a rájuk vonatkozó szabályokról. A jogalkotónak kellő időt kell biztosítani a jogszabállyal érintett szervek és személyek számára annak eldöntéséhez, hogy miként alkalmazkodjanak a jogszabály rendelkezéseihez.

Az alapvető jogok biztosa szerdán arról tájékoztatta a képviselőt, hogy 20 egyéni panaszbeadvány érkezett hozzá, amelyekben azt hangsúlyozták, hogy az iskolaérettség nem egy dátumhoz kapcsolódik, hanem ahhoz szükség van a gyerek biológiai, pszichikai, szociális érettségére. Az érintett szülők felvetették azt is, hogy az új szabályozást nem fokozatosan, felmenő rendszerben vezették be, hanem a következő tanévtől.

Kozma a panaszbeadványok alapján ezért átfogó vizsgálatot indított és megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárát is.

Az alapvető jogok biztosa válaszában azt írta, hogy többek között azt akarja feltárni, hogy az intézkedés várhatóan hány gyereket érint, ezt felmérte-e a szaktárca, és hogy ha az új szabályozás miatt megnő az elsős gyerekek létszáma, erre milyen intézkedéssel válaszol a minisztérium (új osztályok indítása, tantermek kialakítása, pedagógusok felvétele).

A képviselő a minisztériumnak is küldött kérdéseket, szám szerint 10 darabot, ám ezek közül mindössze csak egyre kapott választ, hogy mikor jelenik meg a kormányrendelet. A tárca tájékoztatása szerint a rendeletnek december 31-ig meg kell születnie.

Szél Bernadett a két válaszra úgy reagált:

A minisztérium ezzel a hozzáállással a gyerekeket és a szülőket bünteti és bízom abban, hogy az ombudsman kiáll az érintettek érdeke mellett.

Kiemelt képünkön Kozma Ákos. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik