Belföld csatatér

Titokzatos jelölttel próbálkozik a Fidesz a négy éve elbukott körzetben

Volt MIÉP-es, MDF-es, most fideszes, pedig mostani pártja plakátjait még tépkedte is egy korábbi kampányidőszakban. A 2000-es években az akkori miskolci szocialista városvezetés kampányeseményének számító Zsongó Lilllafüredet szervezte, de az MSZP-hez szorosabb szálakkal végül nem kötődött. Ő Hubay György a Fidesz jelöltje a borsodi 2-es választókerületben, Miskolcon.

A képviselőjelölttel a Csatatér-sorozat kezdete óta többször próbáltuk felvenni a kapcsolatot, kerestük a miskolci Fidesz irodában, az önkormányzaton keresztül, ahol képviselő, kértünk tőle személyes találkozót emailben, munkatársai ígértek visszahívást, de sehogy sem sikerült felvenni vele a kapcsolatot. Így őt nem tudtuk elkísérni kampányolni, mint jobbikos és MSZP-s kihívóját, így mások elbeszélése és megnyilatkozásai alapján igyekszünk bemutatni a kormánypárti jelöltet.

A polgármester titokzatos könyvgyűjtő embere

Hubay György önkormányzati képviselői oldala meglehetősen szegényes, se képviselői program, se önéletrajz, se feltüntetett iskolai végzettség nem szerepel rajta. Vagyonnyilatkozata van csak feltöltve, amelyből kiderül, hogy van 1/16-nyi tulajdonrésze egy 662 négyzetméteres telekben, egy 2017-ben vásárolt 63 négyzetméteres miskolci lakása, illetve hogy egyetlen nagy értékű ingósága a 3500 kötetes könyvgyűjteménye.

Hárommillió forinttal tartozik egy magánszemélynek, megtakarítása nincs. Jövedelmét teljes egészében a miskolci önkormányzattól kapja: egyrészt képviselőként és bizottsági elnökként, másrészt az önkormányzat vagyonkezelő cégétől, a Miskolc Holding Zrt.-től, összesen havonta bruttó 625 ezer forintot.

Kriza úgy ültette be mindenhova, hogy nem volt munkája korábban, és még egy érettségije sincs

– mondta egy ellenzéki önkormányzati képviselő róla, utalva arra a vélekedésre, hogy Hubay Kriza Ákos polgármester embere. És arra a pletykára is, hogy Hubay életrajza nem véletlenül nem érthető el a város honlapján. Errők is kérdeztük emailben Hubayt, de hiába.

MIÉP, Dél-Amerika, Fidesz

Hubay 2006-ban még a Függetlenek Miskolci Egyesülete és a Miskolci Orvos Társaság nevű civil szervezet közös jelöltjeként gyűjtött 140 szavazatot az önkormányzati választáson. Korábban MIÉP-színekben indult Miskolcon.

A 2003-ban a Zsongó Lillafüred szervezőjeként – amelynek védnöke egy MSZP-s önkormányzati képviselő volt – beszélt a miskolci közgyűlésben, ahol azt mondta, korábban azért nem tudott elmenni a közgyűlésekre, mert „Dél-Amerikában, Argentínában és Brazíliában járt. A sport működését tanulmányozta.” Hubay egyébként korábban versenyszerűen kerékpározott, négyszeres országos bajnok. Bár utóbbira, mintha nem akarna bizonyítékot szolgáltatni a Magyar Kerékpáros Szövetség.

Fotó: MTI/Vajda János

Hubay végül 2010 után kikötött a Fideszben, jelenleg a kormánypárt színeiben elnökli a miskolci önkormányzat rendészeti bizottságát. Majd nem kis meglepetésre ő lett a város egyik parlamenti képviselőjelöltje. Azért meglepetésre, mert azt tudni lehetett ugyan, hogy a 2014-ben itt vesztes Sebestyén Lászlót nem indítják újra, viszont Kriza polgármester nevét lehetett hallani sokszor mint lehetséges indulóét, aki a választókerületi Fidesz vezetését átvette a bukott jelölttől tavaly. (A miskolci 2-es körzet mellett a Fidesz-KDNP csak az egyik szegedi választókerületet veszítette el a 88 vidéki körzet közül a 2014-es parlamenti választáson.)

Kriza viszont, ha nyer, nem lehet tovább polgármester, ezért végül nem ő lett a jelölt. És nem is olyan fideszesek, akikről többen mondták, hogy rátermettebb Hubaynál. Mégpedig azért, mert

ha Hubay a parlamentbe kerül, az olyan, mintha Kriza menne

– magyarázta háttérben egy miskolci politikus.

A nagy dózeroló

Hubay György politikai tevékenysége két dolog körül forog: a rendészeti bizottsági elnökeként a miskolci közbiztonságról beszél sokat, illetve a nyugdíjasoknak szóló Salkaházi-program vezetője. Facebook-oldala és nyilatkozatai is nagyrészt erről szólnak.

Miskolcot az ország legbiztonságosabb városává akarjuk tenni

– mondta Hubay a miskolci évértékelőn. Előszeretettel beszél a javuló városi bűnügyi statisztikákról, a Modern Városok Programmal a jövőben a városba telepítendő 800 térfigyelő kameráról, a közreműködésével alakított városi rendészetről, és a „nyomortelepek felszámolásáról.” Mint mondta, „dózerolási tervet” hirdettek, amelyek célja, hogy a főleg cigányok lakta szegregátumokat elbontsák:

Lehet, hogy a civil jogvédők, liberális baloldali pártok és szervezetek, vagy az EBESZ ellenzi, de a miskolci emberek üdvözlik és elvárják. A nyomortelepek felszámolása a modern város lételeme. Mi nem a középkorban akarunk élni. És nem akarunk olyan városban sem élni, mint ami ma már jellemző egyes nyugat-európai nagyvárosokra, ahol úgynevezett „no go” szektorok vannak. Vagyis olyan településrészek, amelyekbe nem ajánlatos bemenni

– nyilatkozta Hubay nemrég a Mandinernek. Majd így folytatta a fideszes képviselőjelölt:

Igen, hallottam azt az ellenzéki véleményt, hogy csak tovább toljuk a nyomort, meg importáljuk a telepeket kijjebb. Ez nem igaz. A nyomortelepen élők java része visszament oda, ahonnan jött, úgy, mint a fészekrakó családok az avasi lakótelepről. Az egyszerűbb megélhetés reményében érkezőknek be kellett látniuk, hogy a városban és nem csak falun, ahol korábban éltek, dolgozni kell és be kell illeszkedni a közösségbe. El kell fogadni a rendet, dolgozni kell, nem a segélyért állni sorba, a gyermeket iskolába kell járatni, és be kell fizetni a lakbért.

Érzik, hogy szarabb, de hogy mitől, azt nem tudják
Riport az Avasról, Miskolc rossz hírű, harmincezres lakosú lakótelepéről, ahol Orbán és Gyurcsány is megkapta a magáét.
Fotó: MTI/Vajda János

Hubay a miskolci önkormányzati lapnak nyilatkozva megismételte a Miskolcon kampányoló Orbán Viktor gondolatait, aki a migránsokat a miskolci cigányokhoz hasonlította. Hubay azt mondta „a migráció és a közrend megbomlása kéz a kézben jár” és

Miskolc tapasztalt már hasonlót az Avasra érkezett „fészekrakók” esetében, épp elég volt őket kitakarítani a városrészből, de hogy még Brüsszel telepítsen be bárhová migránsokat, abból köszönjük nem kérünk!

Így nem csoda, hogy a rendteremtő imidzset magára öltő Hubay gyakran pózol egyenruhás emberekkel, szereti hangsúlyozni, hogy napi kapcsolatban van a rendvédelmi szervekkel.

Nyugdíjasbarát ételosztó

Hubay Facebook-oldalán – amelyet csak tavaly decemberben kezdett üzemeltetni – az egyenruhásuk után nyugdíjasok szerepelnek a legtöbbször. Ugyanis a Salkaházi-program a miskolci nyugdíjasoknak szervez ingyenes programokat, és oszt nekik minden év októberében 10 ezer forintot.

Hubay legutóbb épp a Salkaházi-program részeként szervezett Retro partyn mondott rövid beszédet, és hívta meg egy következő koncertre a közönség előtt a fő fellépőt, Koós Jánost.

A képviselőjelölt ezen túl osztott élelmiszert is: 7 kiló almát kapott minden nyugdíjas és nagycsaládos, ami Hubay szerint nem szavazatvásárlás, bezzeg az igen, amikor az MSZP-sek gulyáslevest osztottak. A fideszes fórumaira látogatók egyébként egy Hubay György feliratú pohárban kaptak sört és mellé virslit is. Ennek Hubay egyik bejegyzése szerint 2479-en örülhettek, ennyien voltak kíváncsiak a fórumaira a kampányidőszakban.

És ha már ételosztás, a városi Fidesz kedvezményes húsvéti piacot is rendezett, ahol kedvezményes áron lehetett füstölt sonkát, füstölt tarját, csülköt, kolbászt, tojást, krumplit, hagymát, almát és káposztát vásárolni.

Zárásul még egy Hubay-idézet, hogy az előbbieken túl miért érdemes rá szavaznia a miskolciaknak:

Fontosnak tartom, hogy a választókerületben lakó polgároknak kormánypárti képviselőjük legyen, hogy meglegyen az összhang a városrész és a kormány között, ezzel segítve a polgármester munkáját.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik