Belföld

Orbán már rég jobbra tolta Európát

Függetlenül attól, hogy mi lesz a vasárnapi magyar választások eredménye, Orbán Viktor már most maradandó nyomot hagyott a kontinensen. Európában, főleg Németországban, a második világháború óta tabunak számítanak bizonyos témák. Azzal viszont, hogy a magyar miniszterelnök folyamatosan, apró lépésenként feszegette ezeket a határokat, a tabuk is arrébb tolódtak.

Ahogy Magyarországon, úgy Európában is egyre inkább a szélre tolódott a szélsőjobb, és emiatt a jobbközép is követte valamennyire.

Ez remekül látszik egy viszonylag friss vitából. Manfred Weber ugyan elég keményen jobboldali politikus, de nem szélsőjobboldali. A bajor Keresztényszociális Unió viszont Orbán legjobb szövetségeseként tolódott egyre jobbra. Főleg azután, hogy a párt a Merkellel folytatott koalíciós kormányzás miatt nagyon sokat bukott a német választáson a szélsőjobboldali AfD-vel szemben.

A CSU reakciója erre az volt, hogy ugyan bennmaradtak a negyedik Merkel-kormányban is, de sokkal keményebben kritizálják Merkel menekültekkel kapcsolatos megengedőbb politikáját. Manfred Weber az Európai Néppárt vezetőjeként például szinte folyamatosan megvédte a magyar miniszterelnököt, amikor Brüsszelben támadták.

Csak akkor lépett ő is fel Orbán Viktor ellen, amikor a miniszterelnök nekiment a CEU-nak. Egy egyetem bezáratása ugyanis még mindig túl van azon, ameddig a nagyon jobboldali pártok Nyugat-Európában el mernek menni.

Weber húsvéthétfőn kirakott egy üzenetet a Twitterre, hiszen a brüsszeli politikusok számára elsősorban ez a kommunikációra használt platform, nem a Facebook. Az üzenetben az állt, hogy

Ha meg akarjuk védeni az életmódunkat, tudnunk kell, kik vagyunk. Európának szüksége van a vitára az identitásról és a domináns kultúráról.

Mivel az identitás kérdése az utóbbi pár évben egyértelműen a szélsőjobb kedvenc vitatémája lett, ennek az üzenetnek ma kifejezetten durván szélsőséges jelentése van. Főleg akkor, ha a domináns kultúra kifejezést is ott látjuk mellette.

Ahogy egyébként az is igaz, hogy az Európai Unió az alapítása óta nem szól, és nem is igazán szólhat domináns kultúráról, még abban a tekintetben sem, ahogy azt Weber használja. Ezt emelte ki az üzenetre adott válaszában Guy Verhofstadt, a liberálisok pártcsaládjának vezetője.

Verhofstadt azt írja,

A domináns kultúra ötlete visszataszító. Az EU mottója nem véletlenül az, hogy ‘Egyesülve a sokféleségben’. Amire szükségünk van, az tolerancia, tisztelet egymás kultúrájával szemben, vallásszabadság és a törvény ereje.

Nem ez volt az egyetlen vita a napokban, ami kiemelte, hogy Közép-Európa és az európai jobboldali pártok mennyire durván elcsúsztak jobbra. A Washington Post készített egy nagy összeállítást, amelyben a térségünkben szereplő szélsőjobboldali, rasszista, vagy nacionalista kormányokat szedték össze.

A lap szerint Magyarországon és Lengyelországban a kormányok elkezdték lebontani az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét, és Orbán Viktor már alapvetően csak a migrációellenes üzenetekre építi a kampányát.

A Washington Post Orbán mondatait a legrémisztőbbek között sorolja fel. Főleg azokat, amelyekben az afrikaiakra és a muszlimokra utalva kijelenti, hogy a magyarok nem akarják, hogy a saját színeik, kultúrájuk és szokásaik keveredjenek másokéval. Természetesen az is előkerül, hogy Orbán jó kapcsolatot ápol Putyinnal, és elsők között gratulált Donald Trump győzelméhez.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke a budapesti cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2017. augusztus 28-án
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A lap azt írja, Orbán legutóbb antiszemita felhangokkal utalt Sorosra, amikor arról beszélt, hogy a hozzá hasonlók nem hisznek a munkában, csak spekulálnak, és nincs hazájuk, azt hiszik, hogy az egész világ az övék.

Lengyelországban nemrég hatalmas tüntetéseket tartottak, ahol olyan feliratok alatt vonultak tízezrek, mint a Fehér Európa és a Tiszta vér. A belügyminiszter csodálatos látványnak nevezte a menetet. De egyébként azt is megjegyzik, hogy a szomszédos balkáni országok is egyre nacionalistábbak. A horvát elnök például megköszönte Argentínának, hogy a háború után befogadták az usztasa katonákat.

De igazából ezek a kijelentések kevésbé meglepők Magyarországról nézve, ahol az emberek úgy élik az életüket, hogy minden nap gonosz Soros Györgyök bámulnak rájuk plakátokról. Vagy ahol a kormány hivatalos kommunikációjába tartoznak olyan plakátok, amelyeken barna bőrű emberek szerepelnek egy stoptábla mellett.

Az viszont biztos, hogy Orbán sikeresen használta fel Európa korábbi tabujait arra, hogy a saját arcára formálja az Unió egy részét. És bármi lesz április nyolcadikán, ennek sokkal tovább tartanak majd a hatásai.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik