Élő Belföld

Lázár az úszókapitányról: a megbocsátás keresztény erény

  • Szorongatná az MSZP a kormányt, miután a Kúria döntését követően elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat a boltzáras népszavazáshoz.
  • De Lázár János a kvótaellenes népszavazásról beszélt.
  • A boltzáras népszavazást támogatja, de kiáll a szabad vasárnap mellett.
  • Kiállt az úszó szövetségi kapitány, Kiss László mellett is, szerinte a tíz olimpiai arany eleget nyom a latban, hogy ne vonják vissza a kitüntetéseit.
  • Kemény kérdéseket kaphat a miniszter a 45. Kormányinfón.

Liget-projekt

Mi lesz a Kós Károly sétány kiváltásával? – kérdezte egy újságíró az M3-asra vezető sugárútról. Lázár azt mondta, persze, dolgoznak ezen, na meg pályázatot írtak ki a Városliget zöldfelületének felújítására, ez a legfontosabb kérdés.

Üzenet Pukliéknak

Törvényes sztrájkra kéri a tanárokat Lázár. Ezt persze csak a szakszervezetek álltal rühellt, átalakított sztrájktörvény alapján lehet. Persze a tárgyalás a jó lépés, ez jó ütemben halad. “Pukli úréknak ha javaslatuk van, küldjék meg!” – üzente.

Alstom-tom-tom

Az Alstom-ügy nem szerepel a kormány napirendjén (a gyanú szerint a francia cég meg akarta kenni a 2-4-es metrók ügyében a szocikat korábban).

Ezt kihagytuk, bocsi II.

Az aszfaltügyről azt mondta, ha sikerül megállapodni, 500 milliárd forint folyhat vissza. Amúgy elmondta még, hogy 771 projektje van az államnak infrastruktúra fejlesztésre. Fel kell gyorsítani ezek végrehajtását.

Ezt kihagytuk, bocsi I.

A Magyar Postáról azt mondta még korábban, az ezer főnél kisebb településeken a helyi pénzintézeteknél lehet majd postai szolgáltatásokat igénybe venni.

Ausztria a példakép, ott nem volt tejtrianon

Megérti a tejtermelők aggodalmait is, a tiltakozásokat is. Tanácskozást kezdeményezett a kormány a különböző láncokkal. A cél a magyar áruk részesedésének növekedése. Szerinte növekszik a külföldi áruk aránya a boltok piacát. Milyen jó lett volna, ha magyar kézben marad a kiskereskedelem, pedzegette Lázár államosítási álmait. A példa persze ilyenkor Ausztria, ami megállapodott a kiskereskedőkkel.

Nő. Mi? Minden

A Miniszterelnökség feje szerint nőtt a kiskereskedelmi foglalkoztatottság és a forgalom is az elmúlt egy évben. Mindenesetre érdemes lesz a kérdést megvitatni – zárta le a kérdést.

Lázár a baloldal lényegéről

“Egy baloldali párt azért gyűjt aláírásokat, hogy vasárnap dolgozni kelljen” – mondta Lázár, ami szerint ez nem jellemző. Majdnem belemegy a marxista munkaelméletébe, nem is tudtuk, hogy Lázár ennyire átlátja a dialektikus materializmus gyakorlati oldalát.

"Hajrá MSZP!"

Tudomásul veszi a kormány a Kúria döntését a vasárnapi boltzáras népszavazásról. A népszavazást is tiszteletben tartják, erre azt mondta: “Hajrá MSZP!”

Lázár szerint még le kell folytatni a vitát a párton belül a kérdésről. Személyes véleménye az, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen. Mondta, hogy több szakszervezet a kormányhoz fordult, hogy maradjon munkaszünet a vasárnap. Lázárnak is ez a célja a politikai munkájával.

Új pályázatértékelési rendszer

Az új pályázatértékelési rendszerről beszél: háromezer új értékelőre lesz szükség. Állami tisztviselők lesznek, kiszervezések nem lesznek, az összefonódásokat kizárják. Belső pályázatot hirdetnek, hogy százszázalékos fizetési kiegészítésért vállalhatnak értékelést. Őket nemzetbiztonsági ellenőrzésnek vetik alá. Munkájukat Lázár fogja felügyelni. Minden pályázatot ketten értékelnek majd, ezután egy döntés-előkészítő bizottság értékeli majd a munkájukat. A rendszer nyilvános lesz. Arról nem beszélt, erre miért kellett éveket várni.

Na végre jönnek az EU-pénzek

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az uniós pályázatok értékeléséről szóló javaslat miatt is. Az uniós biztossal nemrég beszélt Lázár, amiből kiderült, minden jó és szép, fantasztikus munkát végzett a kormány. DE! Voltak kényes kérdések is, pl. az aszfaltügy. Kartellezéssel buktak le cégek. Ebben egy jó megállapodás körvonalazódik szerinte. Az EU-s kifizetések szabályosak.

Ez a posta ez valami zseni

Lázár szerint modellértékű lehet a postatörvény. A Magyar Posta teljesítményét fényezi Lázár, mondván sikerült a cég veszteségét eltüntetni. Holott az Erste Bank szerinte egyik napról a másikra mondta fel az együttműködést, mert nem akart állampapírokat árulni.

Kevesebben fognak többet dolgozni

Kész a döntés a kormányzati háttérintézmények egy részének megszüntetéséről. Orbán még itt-ott belenyúl, de lényeges változás nem lesz már.

Lázár azt mondja, ezt követően kevesebben fognak többet dolgozni a minisztériumokban, ami szerinte helyes irány.

Jönnek az ágazati életpályamodellek is, például a NAV-nál.

Itt a 2017-es költségvetés

Varga Mihály minisztériuma elkészítette a 2017-es költségvetés, jelentette be Lázár. Erről is hétfőn tárgyal a kormány.

Ügydöntő népszavazás jön

Az Európai Bizottság terve, ami a menekültkérdésben hozna új szabályokat, erről bővebben itt olvashat.

„Soha ilyen lényeges kérdés népszavazáson még nem szerepelt”, mondta Lázár. Bővebben a hétfői kormányülésen beszél erről a kormány.

Újabb terror fenyeget

A következő hetekben, hónapokban újabb terrortámadások jöhetnek, mondta Lázár. „A veszély nem kicsi.” De pánikra nincs ok, a magyar kormány képes garantálni az emberek biztonságát. A kormány ezért 23 törvényt tervez módosítani.

Visszanyert függetlenség

A hitel visszafizetésével 10 százalékponttal csökkent az adósságállomány, az ország Lázár szerint visszanyerte függetlenségét.

Orbán Párizsból üzen: pezsgő

A kormányfő azt üzente Lázárnak, vigyen az újságíróknak pezsgőt. Nyolc év után ez az első nap, hogy nem tartoznak az IMF-nek. Lázár szerint ledobták a pénzügyi szervezet igáját és béklyóját. A köszönet a választóké, akik adóztak.

Olvasói sztorik