Belföld
Budapest, 2016. április 6.
Lukács Zoltán, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke várakozik a székház aulájának közepére kihelyezett időbélyegző mellett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében 2016. április 6-án reggel. Az MSZP két napja ügyeletet tart az NVI épületénél, várva a Kúria döntését a vasárnapi boltzárról szóló beadványokról.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Népszavazás: Nyakó kezdeményezését fogadta be a Kúria

Tóth Richi
Katz Dávid
Tóth RichiKatz Dávid

2016. 04. 06. 06:23

Fél 9 után nem sokkal mondta Lukács Zoltán az NVI épületében, hogy megvan a Kúria döntése, és Nyakó István kérdését engedték át.

A Kúria szerint nem tekinthető elsőként benyújtottnak Erdősi Lászlóné kérdése, így Nyakó István kérdését tekintették elsőnek, és mivel megfelelt a jogszabályi előírásoknak, hitelesítették azt.

A közleményük szerint döntésük nyomán megszűnt a népszavazási eljárás akadálya: lehetőség nyílt a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos népszavazási ügyben aláírásgyűjtésre, ezért e tárgyban újabb kérdés nem nyújtható be.

Katz Dávid riporternek Nyakó István a helyszínen azt mondta:

szerinte a népszavazás egy előrehozott választással ér fel, de szerinte az egészet meg fogja akadályozni a Fidesz úgy, hogy már a népszavazás előtt eltörli a boltzárat.

A kérdés így szól, öt nap múlva kezdődhet az aláírásgyűjtés:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Lukács Zoltán azt mondta, azt szeretnék, ha közös aláírásgyűjtési kampány lenne a bérplafonnal és a földügyi népszavazási kezdeményezéssel együtt. Utóbbi kettőben már megkezdődött az aláírásgyűjtés.

Az ellenzéki politikus azt mondta, ezek a népszavazások már arról szólnak, hogy az emberek végre szabadon kifejezhetik ellenérzésüket a kormány politikájával szemben, azaz ezek kormányellenes népszavazások lesznek.

Szájbarágó

Az ügy előzménye, hogy február 23-án délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdősi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több “kopasz férfi” akadályozta politikusukat.

Az NVB ezek után Erdősi Lászlóné kérdését hitelesítette, és – a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva – Nyakó István kérdését elutasította. Az NVB határozatában megállapította, hogy a székházban tartózkodó ismeretlen személyek – akik nyilatkozatuk ellenére nem országos népszavazási kezdeményezés benyújtása céljából érkeztek – a magatartásukkal megsértették a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség, és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, ugyanakkor nem látta bizonyítottnak, hogy Erdősi Lászlóné vagy kísérője kihasználta volna ezt a helyzetet.

A Kúria egy korábbi végzésében már megállapította, hogy akadályozták Nyakó Istvánt népszavazási kérdése benyújtásában. Az NVB határozataival szemben Nyakó István jogorvoslatot nyújtott be, amelyeket szerdán bírált el a Kúria. A bíróság internetes oldalán olvasható végzések szerint a Kúria elsőként a népszavazási kezdeményezések benyújtásának sorrendiségével kapcsolatos problémát tekintette át.

A bíróság arra jutott, hogy az időbélyegző szerint Erdősi Lászlóné (nem személyesen) 11 óra 34 perc 03 másodperckor, míg Nyakó István (személyesen) 11 óra 34 perc 07 másodperckor érkeztette a kérelmét. Az is megállapítható az NVI által kiállított átvételi elismervényekből, hogy az átvevő által aláírt és hivatalosan az NVB-hez benyújtott érkeztetés időpontja Nyakó István esetében 11 óra 41 perc, míg Erdősi Lászlóné esetében 11 óra 53 perc volt.

 

Fotó: Berecz Valter
Ők a koppaszok. Nem mind az egyébként. Fotó: Berecz Valter

A Kúria ezek alapján úgy ítélte meg, hogy Nyakó István tekinthető a népszavazási kezdeményezést elsőként benyújtónak. A választási alapelvek sérelmével kapcsolatban a Kúria úgy foglalt állást, hogy a meglévő bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható, hogy Erdősi Lászlóné időbélyegző szerinti elsőbbségét az NVI előterében tartózkodó csoport jogellenes magatartása biztosította, függetlenül attól, hogy Erdősi Lászlóné ebben a jogellenes magatartásban bármilyen módon közreműködött-e vagy sem. A bíróság megállapította azt is, hogy azzal, hogy a csoport tagjai valós beadványozói szándék nélkül együttesen tartózkodtak az NVI székházában, csökkentették Nyakó István esélyét arra, hogy szándéka szerint mielőbb oda juthasson az érkeztető bélyegző berendezéshez, ekként sérült az esélyegyenlőség alapelve.

A Kúria szerint a rendeltetésszerű joggyakorlás és az esélyegyenlőség elveinek a sérelme miatt Nyakó István kérdését kell elsőként benyújtottnak tekintetni, vagyis Nyakó István elsőbbsége “ezen az ágon is megállapítható”.

A Kúria ezek alapján megvizsgálta Nyakó István – immáron elsőként benyújtottnak tekintett – kérdését, és megállapította, hogy az a jogszabályi előírásoknak megfelel, így a kérdést hitelesítette. A Kúria végzését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd a megjelenéstől számított öt napon belül a Nemzeti Választási Iroda elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. Innentől indulhat az aláírásgyűjtés, népszavazási kezdeményezést ugyanis csak erről az ívről készített másolaton lehet támogatni. A szervezőknek 120 napjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Ha az érvényes aláírások száma eléri a 200 ezret, az Országgyűlésnek 30 napon belül el kell elrendelnie a népszavazást. Ez akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Ha a népszavazás eredménye alapján az Országgyűlésnek törvényt kell alkotnia, ennek a kötelezettségének hat hónapon belül eleget kell tennie, és a népszavazással hozott döntés 3 évig köti az Országgyűlést.

Háromigenes népszavazás

A hvg.hu azt írja, Kunhalmi Ágnes a helyszínen úgy fogalmazott, öt nap múlva kezdődhet az aláírásgyűjtésük a “három igenes népszavazáshoz”.

Azért három igenes, mert a párt a boltzár mellé még két kérdést hozzácsapnának, az egyik Gőgös Zoltán kérdése a földekről:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?

A másik a független Kész Zoltán kérdése:

Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

Volt már háromigenes népszavazás Magyarországon, 2008-ban, azt mondjuk csúnyán elbukta az MSZP. A kérdések akkor a következők voltak:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?

A párt akkor a nemek mellett kampányolt. Az igenek nyertek, mindhárom díjat eltörölték, nyolcvan százalék fölött volt a támogatottságuk.

A KDNP tiszteletben tartja a döntést

A kisebbik kormánypárt máris reagált:  tiszteletben tartják a Kúria döntését és minden olyan népszavazást támogatnak, amelynek célja az emberek véleményének megismerése. Ezt Hollik István, a KDNP képviselője közölte egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva. A KDNP-s politikus kijelentette: a kereszténydemokraták továbbra is azoknak “a kiskereskedelemben dolgozóknak a pártján állnak, akiknek ma nem kell dolgozniuk”.

Letáboroztak

Az NVI-nél lévő kollégánk korábban úgy értesült, a Kúria 10 órakor ülésezik, ezt hozták korábbra. Fél hatra már ott voltak a szocik, kiderült, feleslegesen.

Kopaszok nem voltak, ahogy Erdősi Lászlónéval sem találkoztunk. A Kúria dönthetett volna úgy, hogy Nyakó kérdését engedélyezi, hogy az erős testalkatú férfiakkal megtámogatott Erdősiné kérdését, vagy mindkettőt elkaszálja.

Napokkal ezelőtt letáborozott a párt, ugyanis 24 órás ügyeletet szerveztek az NVI elé.

Az előző választási irodai balhé kulcseleme volt a blokkolóóra, amihez nem az MSZP-s Nyakó István érkezett elsőként. Most egy kör közepére helyezték, ez lesz a kulcshelyszín szerdán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.