Nagyvilág

Kiszivárgott a Bizottság terve, központi hivatal döntene a menekültkérelmekről

A tervek szerint az Európai Bizottság szerdán mutatja be radikális tervét arra nézve, hogyan szerveznék át a menedékkérelmek elbírálásnak rendszerét. Jöhet a központosítás.

Az El País brüsszeli tudósítója szerint az EB elvenné a tagállamoktól a jogot, hogy saját hatáskörben döntsenek arról, hány embert fogadnak be.

Létrehoznának egy központi ügynökséget, az EASO-t, vagyis az Európai Menekültügyi Támogatási Szervezetet, itt dolgoznák fel a menedékkérelmeket. Ez a hivatal minden tagállamban nyitna irodákat.

A dokumentumban kifogásolják a dublini rendszert is, mert most az EU-ba érkezők abban az országban nyújtják be kérelmüket, ahol az unió területére léptek, így a külső országok túlterhelté válnak.

Két lehetőség jöhet szóba, az egyik felszámolná a dublini egyezményt, és a menedékkérők kötelező érvényű elosztását írná elő, figyelembe véve a tagállamok befogadóképességét. A másik lehetőség, hogy a dublini rendszer érvényben marad, de kibővítik azzal, hogy válsághelyzetben a többi tagállam leveszi a terhet a frontországokról. Ennek alapja az a már meglévő megállapodás, amely 160 ezer szíriai menedékkérő elosztásáról szól.

Bármelyik lehetőség is lépjen életbe, arra mind a 28 EU-tagállamnak rá kell bólintania.

(El País)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik