Belföld

Szatyor Miklós: Az első lövés után még szaladt a farkas

Önszántából biztosan nem fog lemondani a Pécsi Állatkert igazgatója, aki éles lőszerrel lőtt le egy szökött farkast. A lemondásáért petíciót indító civileket kommenthuszároknak tartja.

Már 9700-an írták alá az Állatvédő Liga online petícióját, amiben arra kérik Páva Zsoltot, Pécs fideszes polgármesterét, hogy mentse fel tisztségéből Szatyor Miklóst, a Pécsi Állatkert igazgatóját, aki éles lőszerrel lőtt le egy szökött farkast.

Nem igazán tudok mit kezdeni az engem ért internetes támadásokkal. Így utólag is úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam

– mondta el a 24.hu-nak Szatyor Miklós, aki határozottan állítja: önszántából egészen biztosan nem fog lemondani pozíciójáról, Páva Zsolttal pedig még nem beszéltek.

Nagyon bízom benne, hogy józan döntést fog hozni, és esze ágában sincs az állatvédők hergelésének felülni. Fotelszakértők és kommenthuszárok írogatnak mindenfélét, olyan emberek, akiknek halvány lövésük sincs az egészről. Olyasmiről formálnak véleményt, amiben nem vettek részt. Kreált dolognak tartom ezt az egészet.

Az állatkert igazgatója hétfőn közleményben mondta el, mi történt a farkas számára végzetes napon (teljes változat itt), ebben azzal indokolta tettét, hogy az emberi életek védelme mellett döntött. Többek fejében is szöget ütött, hogy hogyan szökhetett meg az állatkert új lakója, ha valóban 24 órás felügyelet alatt tartották? Szatyor Miklós szerint minden másodpercek alatt történt.

A szökés pillanatában is ott volt a gondozója a kifutó mellett. Kérdeztem is a kollégát, hogy mi történt, azt mondta, minden olyan gyorsan, másodpercek alatt történt, hogy köpni-nyelni nem tudott

Az állatkert vezetője szerint a gondozó a 400 négyzetméteres kifutó egyik végében öntött vizet az állatoknak, a farkas pedig a másik oldalon mászott ki. Miközben a farkas felmászott a kerítésre, a villanypásztor több szálát is szétszakította.

A kerítés megmászása előtt is megütötte az áram a farkast, a kollégám a  működő villanypásztor csattogó hangjára lett figyelmes

A villanypásztort nem arra találták ki, hogy leterítse az állatot, így a farkas a vezető szerint előbb tépni kezdte azt, majd felmászott a kerítésre, eközben a villanypásztor tíz szála közül többet is elszakított – mondja Szatyor, aki az állatok extrém viselkedéséről beszélt, amelyet szerinte a helyszínen dolgozó munkagépek válthattak ki. A Pécsi Állatkert átalakítás miatt most is zárva van.

Európai szürkefarkasok a pécsi állatkertben. Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc
Európai szürkefarkasok a pécsi állatkertben
Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

“Nem gondoltuk, hogy segítséget kellene kérnünk”

Miután világossá vált, hogy a farkas a Nemzeti Park területére jutott, az állatkert értesítette a hatóságokat, vadállatok befogásában jártas szervezeteknek viszont nem szóltak.

Nem kértünk segítséget, mert elindultunk magunk keresni. Nem gondoltuk, hogy segítséget kellene kérnünk

– mondja az állatkert igazgatója, aki szerint nem érdemes azzal foglalkozni, mi lett volna, ha mégis egy kicsit jobban átgondolják a stratégiát. Négy fegyveres, ketten éles lőfegyverrel, ketten altatólövedékkel indultak a farkas nyomába.

Egy állat kiszabadulásánál az a protokoll, hogy az altatólövedékkel ellátott személy mellett éles lőfegyverrel rendelkező személynek is lennie kell

– magyarázza Szatyor Miklós, aki szerint kollégájával, aki az állat leterítésekor mellette volt, a többektől pár percre leszakadva indultak el.

Arról nem tehetek, hogy éppen én találkoztam az állattal. Próbáltuk a többieket utolérni, egy tömbben mozgott nagyjából a társaság, de mi egy-két perccel később indultunk el, próbáltuk a többieket utolérni, amikor észrevettem az erdőben lévő állatot. A véletlenek műve, hogy így alakult. Ha a többiekkel mozgunk, ők nem is találják meg, mert az ellenkező irányban keresték, mint amerre az állat éppen tartózkodott.

Szatyor Miklós állítása szerint éppen a többieket keresték, amikor oldalra nézett és tőlük 50-60 méterre meglátta az állatot.

Amikor észrevettük, a farkas figyelt minket. Próbáltuk elérni a többieket telefonon, az állat ezalatt ott állt. A kollégám próbált telefonálni, de nem sikerült, úgy gondolom, a térerő hiánya miatt. A munkatársam közölte, hogy nem tudja elérni a csapatot, ekkor még álltunk, vártunk, nyilván nem hosszú percekig. Az pörögött a fejemben: mi legyen? Egészen addig, míg az állat el nem indult az erdő mélye felé, eszembe sem jutott, hogy rálőjek

Szatyor két lövést adott le az állatra. Nem nézte meg alaposan a tetemet, az sem tudta megmondani, hol találta el.

Az első lövés után még szaladt a farkas, azt tudom. Mi meg utána. Biztos, hogy talált az első lövés is, mert utána bizonytalan, imbolygó mozdulatokat tett. Megállt egy fa mellett és a végső, halálos lövést ekkor kapta.

Vadászat, állatbőrök, összeegyeztethetőség

Nem titkoltam sohasem, hogy vadászom, nyilván azért lehet vadászlőfegyverem is

– mondja Szatyor Miklós, aki szerint nem visszatetsző, hogy egy, az állatok védelmével foglalkozó szakember állatok életének kioltásában leli örömét.

Nagyon sok állatkerti dolgozó és több állatkert-igazgató is vadászik Magyarországon, nem csak én. Rengeteg állatorvost ismerek, aki vadászik, nem érzek ebben semmiféle ellentmondást

Többen azt vetették a vezető szemére, hogy egzotikus állatok kiterített bőrével fényképezkedik. Szatyor szerint ezzel sincsen semmi gond:

Ők állatkerti állatok voltak, nálunk pusztultak el végelgyengülésben, szerintem sokkal furább lenne, ha kidobnánk őket. Az értékesebb állatainkat sok esetben felajánljuk a Magyar Természettudományi Múzeumnak. Nyilván egy tigrist nem fogunk az állati hulladéktelepre egy az egyben kidobni, a bőrét, koponyáját megtartjuk, erre egyébként külön hatósági engedélyt is kell kérni.

2001-ben az Index egyenesen mészárszéknek nevezte a Pécsi Állatkertet, mivel egy igen ritka, értékes, Csoki nevű barnamedvét ketrecében lőttek fejbe osztrák vadászok – az állatkert vezetőségének tudomásával. De nem csak ő hullott el tisztázatlan, homályos körülmények között: eltűnt egy tigris – illetve csak a bőrét találták meg -, több tucat kenguru, kilenc őz pusztult el, egy oroszlán megfulladt. Az állatkert több egykori vezetője sem a szaporulattal, sem a takarmánnyal nem tudott elszámolni. A ma.hu 2003-as cikke szerint a barnamedvét ketrecében kivégeztető egykori állatkerti vezetőt mindössze pénzbírság megfizetésére ítélték. Csoki élete 120 ezer forintba került az állatkert egykori igazgatójának.

Szatyor Miklós ekkoriban még nem dolgozott a Pécsi Állatkertben.

UPDATE!

Páva Zsolt polgármester láthatóan Szatyor Miklós oldalán áll a farkas-ügyben. A Facebookra ezt posztolta ki nemrég:

//

Az emberi élet védelménél nincs fontosabb! Én még nagyon is jól emlékszem az 1995-ös tragédiára. Úgy látszik, mások már nem. Szerencsére sokan vannak azok is, akik józanul képesek gondolkodni.

Posted by Páva Zsolt on Tuesday, November 3, 2015

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik