Belföld

A nagy Fidesz-cél, Kiss eszközeivel

Korábban vezető fideszesek fotózkodtak vele, mára kínos lett. Index dosszié "a keleti nyitás simlis" lobbistájáról, aki miatt az LMP Fazekas miniszter fejét akarja.

A portál hetekig kutakodott a keleti nyitás kulcsfigurája után, akit csak idén januárban tartóztattak le, noha már 2013 nyarán lehallgatták telefonbeszélgetéseit üzletfeleivel. A portál szerint már akkor nyilvánvaló volt, az agrárattasé barátaival meglop egy takarékszövetkezetet. Ezt követően Kiss Szilárd még két nemzetbiztonsági átvilágításon esett át, a titkosszolgálatok fel is tártak kockázatokat vele kapcsolatban, mégis pozícióba kerülhetett. A moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséja több mint félmilliárd forinttal rövidítette meg az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet – állítja az Index.

A portál megszerezte a lehallgatási dokumentumokat (egy részüket közölte is), és sorozatot indított. A mostani első rész szerint Kiss Szilárd sikerének titka, az Oroszországgal és a Kelettel kapcsolatos elképesztő tudatlanság és önmaga elképesztően zseniális dicsőítése. Kiss gyakran hencegett orosz kapcsolataival, aminek a fele sem volt igaz. 2013. szeptember 5-én például azért nem tudott Magyarországra jönni, mert állítólag a G20-csúcsra ment (valójában egy mezőgazdasági szakkiállításra). A Fidesz-közeli sajtó azonban még akkor is ajnározó cikkek egész sorát jelentette meg róla, amikor a rendőrségi lehallgatás már rég leleplezte. Íjgyártó István volt moszkvai nagykövet az FM-től mindig azt a visszajelzést kapta, hogy elégedettek Kiss Szilárd munkájával.

Ugyanakkor névtelen külügyes források szerint a nagykövet tisztában volt azzal, milyen rossz az attasé híre, meg is kísérelte elszigetelni. Egy lehallgatott telefonbeszélgetésből kiderült, Kiss Szilárd is érezte, hogy Martonyi nem kedvelte túlságosan, de bízott benne, hogy sikeres moszkvai lobbizásával Fazekas Sándornál és Szijjártó Péternél bevágódhat. Az Index forrásai szerint Kiss segítségének ára volt, ő maga is jól akart járni az üzletekkel. Úgy jött orosz befektetés Magyarországra, ha előtte már a Kiss érdekeltségébe tartozó cégekbe is tett pénzt.

Az Index az események kronológiája alapján furcsállja, hogy Kiss Szilárd – miután lehallgatták, átvilágították – a Külügyminisztériumnak kínossá vált. Az Alkotmányvédelmi Hivatal kockázatokat is feltárt vele kapcsolatban, a Földművelésügyi Minisztériumot azonban ez sem gátolta meg abban, hogy a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá nevezzék ki.

Kiss Szilárd a Magyar-orosz mezőgazdasági üzleti fórumon Budapesten
Fotó: MTI/Kosztincsák Szilárd

LMP:Fazekas valljon színt!

A földművelésügyi miniszternek személyesen kell tisztáznia magát a Kiss Szilárd-botrány miatt – közölte az LMP: Az ellenzéki párt szerint a hetek óta dagadó botrányért Fazekas Sándornak kell vállalnia a politikai felelősséget, miután évekig szemet hunyt bizalmasa, Kiss Szilárd botrányos ügyei fölött. Ha a miniszter nem tudja tisztázni magát, egyértelmű, hogy méltatlanná vált pozíciójára és le kell mondania – tudatta Szél Bernadett.

Az LMP társelnöke kezdeményezi Fazekas Sándor meghallgatását a nemzetbiztonsági bizottság soron következő, várhatóan március 10-i ülésén, hogy kiderüljön: miért kapott erős politikai támogatást a 2013-ban miniszteri kitüntetésben is részesített Kiss Szilárd éveken keresztül, pontosan mikor és milyen pozíciókban állt a minisztérium alkalmazásában, ki és miért hagyta figyelmen kívül a nemzetbiztonsági kockázatokat.

Az ülésen az LMP továbbra is választ vár arra, hogy mit lehet tudni a Kiss Szilárd által pénzért árusított schengeni beutazási vízumok sorsáról, illetve a moszkvai magyar vízumközpont vízumkiadási gyakorlatáról, amelynek társtulajdonosa Kiss orosz nemzetiségű felesége. A kormány keleti nyitás politikájának természetéről árulkodik, hogy egy saját szakállára dolgozó, bűncselekményeket elkövető, Oroszországban vízumok árusításáért jogerősen elítélt adóssághalmot görgető, tehát zsarolható üzletember képviselte a magyar mezőgazdaságot Moszkvában és nemzetközi tárgyalásokon éveken át.

Együtt: nagy a csend Kiss ügyében

Az Együtt részletes, nyilvános vizsgálatot követel Kiss Szilárd ügyében, felszólítja Fazekas Sándort és Szijjártó Pétert, hogy tisztázzák, milyen kapcsolatban álltak a letartóztatott volt moszkvai attaséval. „Mi indokolta, hogy részére Fazekas miniszteri elismerő oklevelet adott át? Miért nevezték ki miniszteri biztossá Kisst, ha a nemzetbiztonsági vizsgálat kockázatokat tárt föl esetében. Igaz-e, hogy nemcsak Magyarországon, de Oroszországban is nyomoznak a letartóztatott fideszes ügyében?” Az Együtt belső vizsgálatot követel.

Hajdu Nóra elnökségi tag – idézve az Indexet – tudatta, hogy korábban vezető fideszesek fotózkodtak vele, most mindenki úgy tesz, mintha nem is ismerte volna. A lap szerint Kiss ellen több ország rendőrei nyomoznak, vesztegetés és hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A jelenlegi ügy kifejezetten súlyos, mert a maga mélységében mutatja meg, kik képviselik diplomataként Magyarországot.

Kiss Szilárdot úgy nevezték ki miniszteri biztossá a földművelési tárcánál, hogy a nemzetbiztonsági átvilágítás kockázatokat tárt föl. Illés Zoltán a minap arról beszélt, hogy a különböző profitorientált lobbiérdekek mára a „mohóság és a síbolás” jegyében akadálytalanul tudnak érvényesülni a kormányzati döntési folyamatokban. Úgy tűnik, a volt fideszes környezetvédelmi államtitkár pontosan arról beszélt, ami most Kiss Szilárddal kapcsolatban kiderült – írta közleményében az ellenzéki politikus. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik