Belföld

Csak jövőre menekülünk az EU-s büntetéstől

eu i (eu, ingyenes)
eu i (eu, ingyenes)

Magyarország várhatóan jövő év tavaszán kerülhet ki a brüsszeli túlzottdeficit-eljárás alól.

Ezt Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője jelentette ki kedden, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta: “technikailag” Magyarország már az idén teljesíti azokat a feltételeket, amelyek alapján kikerülhetne az uniós eljárás alól, de az uniós előírások szerint egy lezárt év kell az értékeléshez. A folyamatot segíti, hogy a jövő évi költségvetés sarokszámait várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament – mondta az államtitkár.

Szűcs Tamás szólt arról, hogy Magyarország 2012. áprilisában nyújtotta be a 2012–2015 közötti időszakra vonatkozó konvergenciaprogramját, valamint 2012. évi nemzeti reformprogramját. A kapcsolódási pontok figyelembevételével a két program értékelését egyidejűleg hajtották végre.

Az Európai Bizottság részletes felülvizsgálatot készített továbbá arról, hogy Magyarországot érinti-e a makrogazdasági egyensúlyhiány. A EU Bizottsága a felülvizsgálat során arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországon ugyan egyensúlyhiány van, ám ez nem túlzott – mondta az EU Bizottságának képviseletvezetője.

Szűcs Tamás elmondta: az EU Bizottsága országspecifikus ajánlásokat is megfogalmazott az egyes tagállamok számára. Így Magyarországot tekintve megemlítette a bizottság, hogy mivel a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatot átszervezték, ez létszámcsökkenéshez vezetett, és ez a tény szembe megy a 2011-es ajánlásban foglaltakkal. Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak komoly lépéseket kellene tennie a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat megerősítése, a foglalkoztatottak számának növelése érdekében – említette meg az EU-képviseletvezető.

Cséfalvay Zoltán szerint 2011 során trendforduló következett be az államháztartási folyamatokban, a pénzügyi konszolidáció terén, az államadósság elkezdett csökkenni. Az idén várhatóan 2,5 százalék lesz a GDP arányos államháztartási hiány, így Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól – emelte ki az államtitkár.

A képviselők úgy döntöttek, egy későbbi bizottsági ülésen részletesen megvizsgálják az EU-Bizottság ajánlásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik