Belföld

A buta politikai elittől a korrupt közéletig

A kutató szerint a "politikai elit gyenge értelmi szintje – a szabályozási kudarcok egyik oka."

Tóth István János szerint a rendőrségtől a bíróságig, a közbeszerzéstől az engedély kiadásáig, a törvényhozástól a pályáztatásig tele van korrupciós kockázattal a magyar közélet. A korrupció világának már intézményesült rendszere vannak, saját tolvajnyelve is van.

A korrupciókutató azt mondja, az elmúlt időben romlott a korrupciós helyzet, aminek nagyon sok összetevője van. Az egyik legnagyobb gond, hogy nincs koherens szabályrendszer. Tóth István János szerint ezért a politikai elit a felelős, amely még mindig XIX. századi módon működik.

“Azt gondolja, nincs szükség arra, hogy megnézze, egy-egy jogszabály-változtatásra a gazdasági környezet hogyan fog reagálni, működőképes lesz-e az a szabályozás egyáltalán. Ez a naiv, bornírt működés – amit a szakirodalom úgy hív, hogy a politikai elit gyenge értelmi szintje – a szabályozási kudarcok egyik oka.”

Tóth István János azt mondja, hogy az energiapiaci szabályozásra vonatkozó kutatásukban az még őt is meglepte, hogy nálunk a törvényhozás is lehet korrupt. Hogy egy-egy politikus korrupt, az benne van a pakliban. De hogy nálunk maga a szabályozás a korrupciónak lehet az objektuma, az neki újdonság volt.

Ajánlott link:

A pártok együtt számolták a kenőpénzt (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik