Belföld

Posztosztó

A hvg.hu szerint sokan kapnák vissza régi tárcájukat.

Az esetleges Fidesz-kormány lehetséges összetételét egyelőre csak tippelni lehet. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint ki, milyen posztra lehet esélyes. A hvg.hu úgy tudja, hogy Kövér László lenne az Országgyűlés elnöke, Szijjártó Péter pedig a Fidesz frakcióvezetője. Visszatérne a kormányba Járai Zsigmond (pénzügy), Pintér Sándor (belügy), Martonyi János (külügy), Fónagy János (közlekedés) és Matolcsy György (gazdaság-stratégia). Orbán Viktor állítólag Navracsics Tibort a közigazgatási-igazságügyi tárca élére, Varga Mihályt pedig a fontos szerepet játszó miniszterelnöki kabinet miniszteri posztjára szánja.

Az oktatást, kultúrát, emberi jogi, kisebbségi kérdéseket és a kapcsolattartást az egyházakkal a mai OKM-et felváltó csúcsminisztériumból igazgatnák. A posztra jelenleg Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora és Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke lehet esélyes. Egyelőre nincs gazdája a honvédelmi minisztériumnak, sokan ide várják befutónak Lázár Jánost, Hódmezővásárhely polgármesterét, az agrártárca vezetőjeként pedig Ángyán József gödöllői professzort és Glattfelder Béla EP-képviselőt emlegetik.

Nem tudni, hogy ki lesz az úgynevezett humánpolitikai csúcsminisztérium első embere. Azt is keresik, melyik minisztériumba tagolódjék a környezetvédelem, de biztos a kormányzaton belüli felelőse, aki nem más, mint Orbán korábbi kabinetfőnöke, Nagy Andor. A hvg.hu informátorai egybehangzóan állítják, hogy Orbán Viktor kormányzati szerepet szán Fellegi Tamásnak is, ő lenne felelős az infrastrukturális beruházásokért, illetve az EU-s pénzek elosztásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik