Belföld

0,29 százalékpont lehet a magyar eurókötvény hozamfelára

Az új, egymilliárd eurós, fix kamatozású, tízéves magyar eurókötvényt úgy árazzák, hogy a hozamfelára 0,27-0,29 százalékpont legyen az irányadó eurókamatcsere-hozam (midswap) fölött - közölték előzetes a célsávot szerdán Londonban a kibocsátás szervezői.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a BNP Paribas-t és a Citigroupot bízta meg a szervezéssel. Az Államadósság Kezelő Központ korábban közölte, hogy idén 3 milliárd euró értékben kíván összesen kötvényt kibocsátani külföldön. Úgy tervezik, hogy egy-egy alkalommal legalább 1 milliárd euró összegű kötvényt hoznak forgalomba. A tavalyi kibocsátás összege 2 milliárd euró volt. A szeptember 18-án kiadott, egymilliárd eurós, hétéves futamú legutóbbi magyar eurokötvény szelvénye 4,0 százalék, kibocsátási és másodlagos forgalmazói ára egyaránt 99,146 százalék, az induló hozama 4,1425 százalék, így a hozamfelára az árazáskor 0,22 bázispont volt az átlagos eurókamatcsere-hozam felett, ez 0,35 százalékpontos felárnak felel meg az irányadó német Bund fölött.


Az előző, 2003. január végén kiadott, ugyancsak egymilliárd eurós, tízéves futamú magyar eurokötvény szelvénye 4,50 százalék, kibocsátási és másodlagos forgalmazói ára egyaránt 99,684 százalék, az induló hozama 4,54 százalék volt, így az induló hozamfelára 0,27 százalékpont volt az irányadó eurókamatcsere-hozam felett, és 0,455 százalékponttal magasabb volt a hasonló futamidejű német állampapír hozamánál. Az előtt utoljára 2001-ben adtak ki magyar eurokötvényt: a 2011-ben lejáró egymilliárd eurós eurokötvény kamata 5,626 százalékos, és a hozamfelára induláskor 0,30 százalékpont volt az irányadó eurókamatcsere-hozam fölött, illetve 0,70 százalékpont a 2012-ben lejáró, 5,0 százalékos német kormánykötvény fölött.


Lengyelország legújabb, egymilliárd euróra tervezett, végül 1,5 milliárd euró értékben kiadott, ötéves eurokötvényét január 8-án árazták Londonban, a hozamfelára az előzetesen megadott sáv aljára került: 0,32 százalékpont lett az irányadó eurókamatcsere-hozam felett. A túljegyzés nyomán közölték, hogy még ebben a negyedévben újabb kibocsátás lesz.


A kötvény kibocsátási és másodlagos forgalmazói ára 99,721 százalék volt, és a szelvénye 3,875 százalékos. Lengyelország utoljára tavaly októberben adott ki nemzetközi kötvényt, egymilliárd dollárért tíz évre az amerikai piacon. A kötvény szelvény 5,25 százalékos, kibocsátási és másodlagos forgalmazói ára 99,871 százalék, induló hozama 0,96 százalékpont volt a hasonló lejáratú amerikai kincstárjegyé fölött. A piaci elemzők akkor 1,0 százalékpontos hozamfelárra számítottak, de ez csökkent, a nagy kereslet miatt. A kibocsátás átütő sikere nem tükrözi Lengyelország egyensúlyi problémáit: a nagy költségvetési hiányt, a csökkenő privatizációs bevételeket, a növekvő adósságot – vélekedtek a kibocsátáskor az amerikai elemzők.


A lengyel kormány eredetileg 500-700 millió dolláros kötvényt tervezett, de a fogadtatásra tekintettel megnövelték az összeget. Lengyelország ez előtt utoljára 2002. júniusban adott ki kötvényt az Egyesült Államokban, akkor is egymilliárd dollárért. Eurokötvényt Lengyelország tavaly többet is kiadott több mint 2 milliárd euróért, 0,45 százalékpontos hozamfelárral kezdve az irányadó eurókamatcsere- hozam fölött.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik