Belföld

Globalizáció: kétélű kard

Csak csütörtökön több mint ötvenezer állást szüntettek meg a világ vezető nagyvállalatai. Az újabb elbocsátási hullám egyértelműen azt jelzi: nagyobb a baj, mint hittük.

Az idei július 26-a méltán érdemelné ki a fekete csütörtök elnevezést, ha a szókapcsolat 1929. október 24-e óta nem lenne foglalt. Akkor kezdődött a Nagy Világgazdasági Válság. Csaknem 72 évvel később tízezrek vesztették el az állásukat – ezt tudatták közleményeikben a világgal a multinacionális cégek.

A legnagyobb európai
elbocsátások
július 26-áig
Cég
Iparág
Elbocsátások
Alcatel
Telekom
14000
ABB
Gépipar
12000
Ericsson
Telekom
12000
British Telecom
Telekom
6000
Philips
Elektronika
5500
Infineon
Félvezetõgyártás
5000
Marconi
Telekom
4000
Invensys
IT tanácsadás
2500
NTL
Telekom
2000 +

Az Alcatel 14 ezer dolgozójától vált meg, ám az év végéig a menedzsment terveiben további hatezer munkavállaló elbocsátása szerepel. A svájci-svéd ABB és a mobiltelefonos Ericsson 12-12 ezer dolgozójától vesz búcsút. A Fujitsu bejelentette, hogy 9 ezer munkavállalójának ajánlja fel a korengedményes nyugdíj lehetőségét. Az Egyesült Államokban a problémáival küszködő Lucent Technologies újabb 20 ezer embert bocsát el, a JDS Uniphase 16 ezer dolgozóját ereszti szélnek. A Hewlett-Packard árbevételének csökkenésére reagálva tudatta a közvéleménnyel, hogy feleslegesnek tartja hatezer munkavállalóját.

A globalizáció hatásaiA tengerentúli székhelyű cégek leépítő bejelentései több mint 25 százalékban az Államokon kívüli szervezeti egységeket érintik – szerepel a Forbes.com és a Financial Times közös tanulmányában. A globalizáció tehát kétélű kard: általa nemcsak a gazdasági prosperitás, hanem a lassulás is gyorsabban, kisebb ellenállással jut át az egyik országból, illetve az egyik kontinensről a másikra.

Félmillió, egymillió

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa: a Forbes.com Body Count Update szolgáltatása szerint a legnagyobb amerikai vállalatok mintegy félmillió dolgozójuktól szabadultak meg az idén. A Challanger, Gray & Christmas elemzői szélesebb vállalati kört vizsgáltak. Számításaik azt mutatják, hogy az amerikai cégek 770 ezer elbocsátást jelentettek be 2001 első hat hónapjában. Ekkora számok tavaly vagy éppen a kilencvenes években az éves statisztikákban szerepeltek.

Az elbocsátások oka az amerikai vállalatok visszaesést jelző értékesítési adataiban keresendő. Az USA-ban ugyanis az 1990-es évek elején tapasztalt recesszió óta a legsilányabb eredmények a mostani gyorsjelentési időszakban láttak napvilágot a tőzsdecégekről. A csökkenő kereslet és a növekvő készletek láttán a cégvezetők abban látták hosszú távú versenyképességük megőrzésének titkát, hogy radikálisan csökkentik a működési költségeket. A munkaerővel kapcsolatos kiadások visszafogása, az elbocsátások azonban öngerjesztővé válhatnak: az ellátási láncban visszafelé valamennyi beszállítónak alkalmazkodnia kell a megváltozott helyzethez.

Stratégia vagy kapkodás?Az elbocsátásokat tanulmányozva a cégek két csoportra oszthatók: az egyik hosszú távú stratégiájának részeként, megfontoltan építi le munkaerő-állományát; a másik a tőkepiac előtt akar tetszelegni a drákói intézkedések meghozatalával. Geoffrey Love és Nitin Nohria a Fortune-100 vállalatainak 1977 és 1993 közötti teljesítményét vizsgálva megállapította, hogy az első csoport esetében a leépítéseket az átlagot jóval meghaladó árfolyam-emelkedéssel díjazták a befektetők. A második csoportnál a költségcsökkentésért kapott piros pont hatását elnyomta a befektetőknek az értékes munkaerő szélnek eresztése miatt érzett fájdalma: ezért a részvények jegyzése csökkent.

Tanultak a hibákból

A leépítő bejelentések újabb, nagyobb hulláma azt jelzi, hogy a vállalatok kivártak: hátha a lassulás csak átmeneti jellegű, amit könnyű szerrel át lehet vészelni. Ez a remény mára elillant.

A cégvezetők azonban óvatosak. Emlékezetükben élénken élnek még a legutóbbi komolyabb elbocsátási hullám (1990-1991) tapasztalatai. Akik ugyanis túl gyakran csaptak le a szimbolikus baltával, a gazdasági ciklus fordultával hamar azon kapták magukat, hogy roppant drágán tudják csak újra beszerezni a cég “legértékesebb termelési tényezőjét”.

A tőkeköltségek visszafogása, a beruházások csökkentése racionálisabb döntésnek tűnik, mint a nehezen pótolható dolgozók indokolatlan leépítése. Manapság a legtöbb cégnél elterjedt a félig-meddig külsős átmeneti munkaerő alkalmazása, attól pedig elbocsátások nélkül is könnyen meg lehet szabadulni. Az efféle lemorzsolódás a létszámstoppal párosulva már-már normának számít.

A megszorító intézkedéseket pedig magára is alkalmazhatja a vezetés. A menedzserek vegyenek csak példát John Chambersről, a Cisco Systems első emberéről. Mr Chambers egy dollár jelképes fizetésért (na meg a jóval kevésbé jelképes részvényopciókért) végzi vezetői tevékenységét.

Hol hibáztak az előrejelzések?1.

Az USA gazdasági növekedésének megtorpanása jóval erőteljesebb, mint sokan gondolták volna

2.Mégsem indult be a japán gazdasági növekedés

3. Nyugat-Európa nem volt képes átvenni az USA-tól a világgazdaság motorjának szerepét

Lassulóban a világgazdaság

A világgazdaság növekedési üteme az elmúlt háromnegyed év során jelentősen lelassult. Az Egyesült Államokban a korábban szokásos öt százalék körüli növekedéssel szemben az idén a második negyedévben stagnál, esetleg csökken a GDP. Európában az a kérdés, hogy a tavalyi 3,4 százalék után az idén 2 százalék fölött marad-e az Unió növekedése. Japán azért küzd, hogy egyáltalán legyen növekedés.

Inotai András a Világgazdasági Kutató Intézet igazgatója a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy az USA hatása a világgazdaság növekedési kilátásaira jóval erősebb, mint azt Európában sokan hangoztatják. A globalizáció miatt ugyanis manapság már más összefüggések érvényesek, mint a nemzetállamok fénykorában megszokhattuk. A multinacionális ellátási hálózatok kialakulásával termelési telephelyek versenyeznek egymással; mindent áthat a multik versenystratégiája.

A jövőről szólva Inotai András kifejtette, hogy az év vége felé ismét meglódulhat a világgazdaság; ebben a jelek szerint továbbra is az Egyesült Államoké lesz a vezető szerep. Európa aligha lesz már mozdonya ennek a vonatnak. Mindez nem utolsó sorban azzal magyarázható, hogy az Európai Központi Banknak (ECB) igencsak korlátozott játéktér áll rendelkezésre a konjunktúraélénkítő gazdaságpolitika támogatására. Az euró bevezetésének utolsó fázisában ugyanis abszolút prioritást élvez az árszínvonal stabilitása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik