Belföld

Hogyan fedezzünk?

Szituáció: Önnek 2001. október ötödikén 150 ezer eurós bevétele lesz. Július elsején egy euró 242 forintba kerül, a határidős piacon szeptemberi lejáratra 245 forinton, októberre 246 forinton kötnek üzleteket. Hogyan szabadulhat meg az árfolyamkockázattól?

Lehetőségek

1. Adjon el 150 kontraktusnyi eurót az idei szeptemberi lejáratra! Igen ám, csakhogy a lejárat szeptemberi 19-i kifutásával 17 napig ismét árfolyamkockázattal kell szembesülnie. Lássuk mit tehet?

1/a. A bankközi piacon keres olyan partnert, aki egy forward ügylet keretében devizát szeretne venni az adott napra. Ez jó megoldás lenne, de kicsi az esélye, hogy akad olyan partner, aki ilyen kis tételben pont arra a napra szeretne üzletet kötni.

1/b. A BÁT új termékét, az egyhetes euró terméket kihasználva, hétről hétre megújítva görgetheti pozícióját, így csupán 2 napra maradna fedezet nélkül, ami elég jó megoldást kínál, ám költséges az ügyletek újrakötögetése.

2. Válassza az októberi lejáratot! 150 kontraktusnyi euró eladás (short) a mai napon, és október 5-én a pénz befolyásakor, zárja le a pozíciót egy ellenirányú művelettel – jelen esetben vétellel (long) – az adott napi tőzsdei határidős árfolyamon! Legyen a 246 forinton nyitott októberi euró lejárat elszámolóára október 5.-én 240 forint. Ekkor nyilván valóan bukott 2 forintot eurónként a 150 ezer euró azonnali eladásán, de nyert is 6 forintot a határidős árfolyam változásán!

3. Megteheti azt is, hogy nem tesz semmit, és megvárja ölbe tett kézzel azt, hogy miként fog október 5-ig alakulni a forin-euró keresztárfolyam (Ez az, amit a FigyelőNet nem ajánl Önnek!).

Tegyük fel, hogy a jelenlegi 242 forint helyett csak 235 forint lesz. Ekkor eurónként 7 forintot, összesen pedig 1,05 millió forintot bukott a kezdetben még 36,3 millió forint bevétellel kecsegtető üzleten. Igaz, hogy fordítva is történhetett volna, de miért vállalná fel ezt a többlet kockázatot, amikor előre rögzítheti a devizabevétel forintértékét?

Ne feledje, amikor határidős ügyletet köt fedezeti (hedge) szándékkal, akkor nem szabad elválasztani egymástól az alappozíció és a határidős pozíció értékelését. Együtt kell számba vennie azok teljesítményét. Nyilvánvalóan az egyik nyeresége, a másik vesztesége.

A fenti példánál maradva tegyük fel, hogy létezik október 5-ei lejárat, kötési árfolyama most, július elsején legyen 245,5 forint – ez rögzített az ügylet során többé már nem változik. Tehát Ön 245,5 forintért eladta 150 ezer euróját, amiért 36,825 millió forintot fog így kapni. Ezt nem veheti el Öntől senki sem. A pozíció értéke azonban külön-külön más és más. Ugyanis tegyük fel, hogy október ötödikén 250 forintért váltják az eurót. Ekkor ugyan az alap pozíción javulásán nyert 4,5 forint X 150 000= 675 ezer forintot, de ugyanennyit bukott is a határidős eladáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik