Gazdaság

KÖNYVISMERTETÉS – Kényszervállalkozók kiskátéja

Rob Tonge az irodájában feltűnő helyen tart egy órát. Ha úgy érzi, hogy lehetséges ügyfele csak az idejét rabolja s ingyen tanácshoz próbál jutni, rámutat az órára, s közli, mennyi az óradíja. A valódi ügyfél ilyenkor felajánlja, hogy hajlandó fizetni, a potyázó pedig elmenekül.

Ilyen tanácsokkal szolgál könyvében az ausztrál szerző, aki turisztikai területen kínálja szolgáltatásait. Ezt szándékosan csak a könyv legvégén árulja el, nehogy hatással legyen az olvasó gondolkodására. A könyvben leírtakat ugyanis a tanácsadás minden területére érvényesnek tartja. Azt viszont már a legelején közli, hogy ő maga gyenge iskolai bizonyítvánnyal és egyetemi végzettség nélkül lett sikeres tanácsadó, ezzel támasztván alá, hogy a tanácsadás ma már nem kizárólag “a magasabb végzettségű egyének vadászterülete”.

Lehet, hogy így van, ám nemcsak emiatt fontos ezt már a legelején tudatni. A könyv címében szereplő “sikeres” szót ugyanis nem ártott volna a “kezdő” jelzővel helyettesíteni. Az írás ugyanis aligha szolgál információval azoknak, akik már korábban is tanácsadói, szakértői munkát végeztek, csak éppen nem saját vállalkozásukban. Számukra nem jelenthet újdonságot annak elolvasása, miként kell elvégezni az iktatást, elkészíteni egy prezentációt, vagy hogy a bejövő postát a lehető leghamarabb át kell nézni. Afféle bölcsességekkel sem először találkoznak, hogy “a legedzettebb tanácsadó gyomra is görcsbe rándul, ha a bizottság szót meghallja… “, s hogy “a kormányt afféle nagyon nagy bizottságnak kell felfogni, így nem is tévedhetünk sokat, ha a várható problémákat mérlegeljük”.

Haszonnal forgathatják viszont az írást azok, akik – Magyarországon talán leginkább szükségből – megpróbálnak saját tudásuk eladásából megélni. A szerző már a könyv elején felsorol több mint száz tanácsadási területet, köztük az adózást, az irattározást vagy épp a testedzést (a listán egyébként megmagyarázhatatlan okból szerepel maga a “tanácsadás” is). Mi több, ha valaki mondjuk egy megszűnt vállalat tűzvédelmi szakértője volt, s most jobb híján egyéni vállalkozóként próbálja megkeresni a kenyerét, a könyvből szintén gyakorlati tudnivalókra tehet szert. Ám ez az olvasótábor is inkább tesztnek, mint tanácsnak tekintse az első fejezetet. Ha ugyanis nem rendelkezik az itt leírt alapvető készségekkel, például szaktudással, akkor jobb, ha azt nem tanácsadóként próbálja megszerezni. –

Rob Tonge: A sikeres tanácsadó kézikönyve – 190 oldal; PeppeR Kommunikációs Ügynökség, 1999. – Ára: 2390 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik