Gazdaság

Csúcshűség

Magyarországon az első számú vezető sokkal inkább elkötelezett a cég irányában, s elégedettebb is, mint a felső vezetői csapat többi tagja.



Csúcshűség 1

A legjobb nagyvállalati munkahelyek 2005.


GlaxoSmithKline Pharma
Gyógyszergyártás, gyógyszerkutatás
• 196 fős létszám
• 13,33 milliárd forintos árbevétel
• 90 tréningóra/fő
A GSK Európa legnagyobb gyógyszergyártója. Világelső a légzőszervi, vírusok okozta és központi idegrendszeri betegségek, valamint a diabétesz és a vakcinák területén. A céges kutatási befektetéseket tekintve az ötödik Európában, Magyarországon közép-európai regionális klinikai vizsgálati központot működtet. Teljesítményelvárásai magasak, de a célok megvalósításában igyekszik az egyéni elképzeléseknek teret adni, például a munka elvégzésének módjában, ötletek felhasználásában, a munkaidő beosztásában. A szakma mellett nagy hangsúlyt fektetnek a készségfejlesztésre és a vezetőképzésre.

Mavir Rt.
Energetika • 182 fős létszám (szeptember végén) • 40,59 milliárd forintos árbevétel • 51 oktatási óra/fő • 2 fős fluktuáció
A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Rt. feladata összehangolni a hazai erőművek által termelt, az importból bejövő, továbbá a tranzitáramot a villamosenergia-igénnyel. Biztosítania kell, hogy a villamosenergia-piac működése átlátható, szabályszerű és diszkriminációmentes legyen. A Családbarát Munkahelyen a legfőbb munkaerő-megtartó tényezők a bizalom, a stabilitás és a kivételes szakmai kihívások. A munkatársak a számos juttatás közül választhatnak (egészség- és nyugdíjpénztári támogatás, lakáscélú támogatás, utazási költség, otthoni internet-elérés és hasonlók).


Magyar Nemzeti Bank
Bankügyek • 877 fős létszám • 1150 beérkezett pályázat (20 százalék spontán) • 7 százalékos fluktuáció • 28 oktatási óra/fő
Az MNB sajátos funkciójából eredő fontos és felelősségteljes feladataival alapvető befolyást gyakorol a gazdasági és társadalmi életre. Az elmúlt években jelentősen javult a szervezet hatékonysága, egyszerűsödtek és gördülékenyebbé váltak a munkafolyamatok, a teljesítmény-szemlélet oly módon erősödött, hogy egyúttal a munkatársak belső motivációjának fontos tényezőjévé vált. Támogatja a rekreációs tevékenységeket, a munka- és életkörülmények javítását. Munkatársai életét számos hagyományos és folyamatosan megújuló közösségi program, munkahelyi és családi rendezvény színesíti.

Szerencsejáték Rt.
Szerencsejáték-szervezés • 1050 fős teljes munkaidős létszám • 111,50 milliárd forintos árbevétel • 490 pályázó • 47 oktatási óra/fő
Az állami tulajdonú cég részesedése a szerencsejáték-piacon 50 százalék körüli. Tavaly 700 millió forinttal támogatta a sportmozgalom, a kultúra, az egészségügy és az ifjúságvédelem ügyét. A sorsjegyek forgalmazására létrehozott, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató karitatív hálózatának az év végén közel 800 alkalmazottja volt. Leányfalun saját képzési központja van. A béren kívüli juttatások a dolgozók szükségleteihez igazodnak. Az egészség megőrzését szolgáló programok mellett a dolgozók jövőbeli biztonságát szolgálja az önkéntes nyugdíjpénztárba történő rendszeres befizetés.

CIB LízingCsoport
Pénzügyi szolgáltatás • 479 fős létszám • 266,61 milliárd forintos konszolidált mérlegfőösszeg • 2487 pályázó
A csoport cégei már 2002-ben, működésük harmadik évében 16 százalékos részesedéssel vezető pozíciót szereztek a hazai lízingpiacon. Nagyon fontosnak tartják, hogy egy vállalat miként kezeli a hozzá nagy számban érkező pályázatokat, és hogyan végzi leendő alkalmazottainak kiválasztását. Az eredményességet mutatja az elmúlt három év létszámának évi átlag 45 százalékos növekedése, és az ezzel párhuzamosan alacsonyan maradó fluktuáció. A megtartó vállalati kultúrát igyekszik erősíteni; az elmúlt időszakban a képzés-fejlesztés került a közép-pontba, és a jövőben még inkább kiemelt területté válik.

Csúcshűség 1
Csúcshűség 3

Biztos voltam benne, hogy jó helyen fogunk végezni a legjobb magyarországi munkahelyek rangsorában – felelte Székely Gábor, a Szerencsejáték Rt. vezérigazgatója az előkelő helyezésük okát firtató kérdésre. Az ő ötlete volt egyébként, hogy részt vegyenek a felmérésben, és valószínűleg nagyrészt az ő hozzáállásának (jelesül annak, hogy kiáll a cégéért és büszke rá) is köszönhető a nagyvállalati kategóriában elért negyedik helyezés. „Az eredmények évről évre megerősítették azt a feltételezést, hogy a felső vezetőkkel kapcsolatos dolgozói elégedettség az egyik legfontosabb tényező a munkatársak vállalat felé mutatott elkötelezettsége szempontjából” – emeli ki Veres Rita, a Legjobb Munkahely-felmérés projektvezetője.

Az idén először a felső vezetői audit kérdőívet a részt vevő vállalatok teljes menedzsment csapata, és nem csupán az első számú vezető tölthette ki. Az 507 kitöltött adatlap tanúsága szerint felső vezetők elkötelezettek (a nők inkább azok, mint a férfiak), de maradási hajlandóságuk alacsony. A hazai felső vezetők 89 százaléka elkötelezett ugyan, ami biztató, de ez egyúttal azt is jelenti, hogy a fennmaradó 11 százalék nem az. A legszembetűnőbb, hogy a menedzserek 92 százaléka határozottan kijelenti: teljes mellszélességgel kiáll vállalatáért. Sőt majdnem ugyanekkora arányban állítják, hogy ugyanolyan elhivatottsággal töltik be posztjukat, hasonló lelkesedéssel és kitartással végzik munkájukat a szervezet élén, mint azt a saját vállalkozásuk esetében tennék. A topmenedzserek 76 százaléka csak szélsőséges körülmények hatására hagyná el a vállalatot, és ugyanennyien maradnának hűek a cégükhöz a végsőkig. Mindezek ellenére – csakúgy, mint Nyugat-Európában – Magyarországon is nehéz megtartani a felső vezetőket. Elgondolkodtató az is, hogy négy magyar menedzser közül csak három érzi úgy, hogy vállalata megérdemli lojalitását. (Megjegyzendő: az „átlagos” magyar felső vezető 54,4 órát dolgozik hetente, ám majdnem minden ötödik top-menedzser 60-69 órában látja el vezetői feladatait; ez ötnapos munkahetet feltételezve napi 12-14 órát jelent.)

A vezetői csapat szoros együttműködéséért és egységes elkötelezettségéért tesz sokat Rohály Gábor, a kis- és középvállalati kategóriában negyedik helyezést elért Avaya Magyarország ügyvezetője, aki vezetőtársai közérzetére is odafigyel. Minden egyes munkatársat saját élete „ügyvezetőjének” tekint, vagyis egyenrangú partnerként kezeli őket. Példája feltehetően nem mondható általánosnak, mivel az első számú főnökök, illetve általában a felső vezetők elkötelezettsége jókora eltérést mutat. Míg a vezérek 99 százaléka mondható elkötelezettnek, közvetlen beosztottjaiknak már csak 83 százaléka az. Kiemelt szintű kötődés pedig kevesebb, mint a csoport egyharmad részénél volt tapasztalható. Leginkább az önállóság, a karrier, a munka/élet egyensúly, valamint az erkölcsi és anyagi elismerés terén figyelhető meg szakadék a két kör elégedettségében. Ezekben a kérdésekben az első számú vezetők körében nem ritkán mindössze 1-2 százalék az elégedetlenek aránya, miközben helyetteseik között 18-20 százalékot is kitehet ez a tábor.

A vezérigazgatók rendre jobban élvezik munkájukat, mint közvetlen munkatársaik. Talán ennek köszönhető, hogy a munka/élet egyensúly megteremtésében is kiugró a két válaszadói kör különbsége. A felső vezetői csapat tagjai áldozatként élik meg a munkájukat. Míg az első számú vezetők 7 százaléka érzi csak úgy, hogy nem tud egyensúlyt teremteni munkája és magánélete között, a közvetlen munkatársaiknak már 35 százaléka vélekedik így. Közülük egyébként minden ötödik úgy gondolja, hogy a munka által nyújtott örömök nem ellensúlyozzák az áldozatokat, míg az első számú vezetők közül csupán minden huszadik gondolkodik hasonlóan.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 


 


 


 


 





Csúcshűség 1

A legjobb kis- és középvállalati munkahelyek, 2005


Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Rt.
Távfűtés, lakáskezelés • 113 fős létszám • 1,19 milliárd forintos árbevétel • 120 pályázó • 192 oktatási óra/fő
Folyamatosan fejlődő társaság, amely vezető szerepet tölt be Eger életében. A munkatársaitól minőségi teljesítményt és jó csapatjátékot vár el, cserébe pedig stabil munkahelyet, színvonalas munkakörnyezetet, megfelelő anyagi hátteret és továbbképzési lehetőséget biztosít. A dolgozók anyagi megbecsülése mellett a vezetők és a munkatársak közötti őszinte, nyílt kapcsolat kialakítása is elsőrendű cél.

Nextent Informatika Rt.
Informatika, kiszervezés • 51 fős létszám • 916,66 millió forintos árbevétel • 350 pályázó • Nincs fluktuáció
Magyar magánszemélyek tulajdonában álló informatikai társaság, amely évek óta stabil szereplője a piacnak, elsősorban a vezetői információs rendszerek szegmensében. Nagy hangsúlyt fektet munkatársainak kiválasztására és folyamatos képzésére. Büszkék arra, hogy évről évre egyre több pályázó vesz részt többlépcsős kiválasztási rendszerükben.

Varpex Építőipari Rt.
Építőipar • 105 fős létszám • 8,03 milliárd forintos árbevétel • 200 pályázó • 8,4 % fluktuáció • 14 oktatási óra/fő
Az idén fennállásának 15. évfordulóját ünneplő cégnél fontos a családias hangulat megőrzése. A csapatot számos céges esemény rendezésével fogják össze. A munkatársaknak rendszeres orvosi ellátást, nyaralási, sportolási lehetőséget biztosítanak. Az építkezőket vagy lakásvásárlókat kamatmentes vállalati kölcsönnel segítik. Különös figyelmet fordítanak a dolgozók szakmai továbbképzésére, nyelvtanulására.

Avaya Magyarország Kft.
Távközlés • 107 fős létszám (okt. végén) • 3,49 milliárd forintos árbevétel • 192 pályázó • 75 képzési óra/fő
Az Avaya a világ vezető IP távközlési vállalata, amely nálunk elsősorban contact center (ügyfélszolgálati központ) megoldásairól ismert. Több mint tíz éve működtet szakértői központot Budapesten. Az iparági változásokat állandó szakmai és kiegészítő képzéssel követi. A hr megoldásokat a kiterjedt automatizáltság, a weben keresztüli önkiszolgáló modell és a helyi szakmai vezetők iránti kiemelt figyelem jellemzi.

Kürt Rt.
Adatvédelem, adatmentés • 52 fős létszám • 1,36 milliárd forintos árbevétel • 58 oktatási/képzési óra/fő
Európa egyik vezető adatmentő cége, kiterjedt nemzetközi hálózattal. A dolgozók különböző munkaidőmodellekből választhatnak. Rendszeresek a céges családi rendezvények. Minden dolgozónak évente 10 nap szabadságot kötelező egyben kivennie. A kollégák elismerésének egyik példája a létrehozott két Kürt Díj: a „Legerősebb láncszem” és a „KÜRTündér”, amelyekről az összes dolgozó szavazata dönt.

A Legjobb Munkahely mellékletet Vrannai Katalin szerkesztette.

Csúcshűség 1
Csúcshűség 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik