Nagyvilág

Jobb hírek Japánból: visszaesett a sugárzás szintje Fukusimánál

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is megerősítette a sugárzási szint csökkenését.

Visszaesett a légköri radioaktivitás szintje kedden a Fukusima-1 atomerőműnél, amelynek reaktorai szerencsétlenségek sorozatát szenvedték el a pénteki földrengés óta – közölte sajtóértekezletén a tokiói kormány szóvivője. Az egészségre potenciálisan ártalmas szintű sugárzást reggel mérték az erőműnél, miután történt ott két robbanás, és kigyulladt egy kiégett fűtőelemeket tartalmazó víztartály. Edano Jukijo szóvivő elmondta: ez a gyors változás arra utal, hogy a 3. reaktorban történt robbanás okozta a sugárzási szint megemelkedését, és nem arról van szó, hogy folyamatosan áramlana ki a szennyeződés a környezetbe.

A radioaktivitás csökkenését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is megerősítette. A szervezet arról számolt be, hogy kedden, greenwichi idő szerint 0 órakor 11,9 millisievert (mSv) volt a sugárzás szintje a Fukusima atomerőmű kapujánál, s ez hat óra alatt 0,8 mSv-re csökkent. A mértékegységgel azt mérik, hogy egy embert mennyi sugárzás ér. Akinek a szövetei évi 100 mSv-nél több sugárzást nyelnek el, annál rák alakulhat ki. Normális körülmények között egy embert évente 2-3 mSv sugárzás ér.

Japán a nap folyamán arról értesítette az ügynökséget, hogy a Fukusima erőműből radioaktív gőzt engedtek ki, s az erőmű 3. és 4. blokkja között óránként 400 mSv volt a sugárzás, ami hússzorosa annak, ami egy év alatt egyes nukleáris iparban dolgozókat és uránbányászokat ér. “Ez magas érték, de egy bizonyos helyhez és egy bizonyos időponthoz kötődik” – fogalmazott közleményében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik