Nagyvilág

“Rendkívül nagy” a nukleáris veszély Japánban

A nukleáris veszély "rendkívül nagy" Japánban, ahol több atomreaktorban súlyos baleset történt.

Ezt Alain Juppé francia külügyminiszter mondta, miután a G8-ak párizsi tanácskozása keretében beszélt japán hivatali kollégájával. Az erőműnél óránként 400 miliszivert sugárzást mérnek. Évi 100 milliszivert radioaktív sugárzás már rákbetegséget okozhat a Nukleáris Világszervezet szerint.

Az egyes és a hármas reaktor után kedden a kettes reaktorblokkban következett be detonáció helyi idő szerint reggel hat óra után. A robbanásban megrongálódott a reaktor belső védőburka is, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségű sugárzó anyag szivároghatott ki a szabadba.

A körzetben északi szél fúj; az erőműtől 150 kilométernyire délre, Ibaraki prefektúrában jelezték, hogy emelkedett a sugárzás szintje. Tartani lehet tőle, hogy a radioaktív részecskék eljutnak a fővárosba, Tokióba is. A metropolisban és környékén összesen 35 millióan élnek. A tokiói francia nagykövetség közlése szerint, “csekély” radioaktív tartalmú felhő tart a japán főváros felé. A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony – közölte a tokiói önkormányzat. A jelenlegi sugárzás nem káros az emberi egészségre – hangsúlyozta a hivatal.

Az atomerőművet üzemeltető tokiói Elektromos művek (Tepco) közölte, a helyzet “rossz”. Elrendelték a még az erőműnél lévő dolgozók egy részének “biztonságba helyezését”. Később közölték, a robbanás után átmenetileg a határértéket 16-szorosan meghaladó, óránként 8217 mikrosievert sugárzást mértek az erőműnél.

Kan Naoto japán kormányfő tv-beszédében bejelentette: tűz ütött ki az atomerőmű egyik reaktorában, és az erőmű körzetében jelentősen megnőtt a sugárzás. “Jelentős a kockázata” annak, hogy további radioaktív részecskék szabadulnak ki a reaktorokból – mondta a miniszterelnök.

Időközben visszaesett a légköri radioaktivitás szintje kedden a Fukusima-1 atomerőműnél, amelynek reaktorai szerencsétlenségek sorozatát szenvedték el a pénteki földrengés óta – közölte sajtóértekezletén a tokiói kormány szóvivője. Edano Jukijo elmondta: ez a gyors változás arra utal, hogy a 3. reaktorban történt robbanás okozta a sugárzási szint megemelkedését, és nem arról van szó, hogy folyamatosan áramlana ki a szennyeződés a környezetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik