Nagyvilág

Nem veszélyezteti Európát a japán reaktorkatasztrófa

Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa - mondta Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője.

“Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a radioaktív szennyeződés elérhetné a világ Japánon kívüli részeit, és különösen nem az EU-t” – jelentette ki az uniós végrehajtó testület sajtótájékoztatóján Olivier Bailly.

Közölte, hogy Japán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül tájékoztatást adott a helyzetről, de segítséget nem kért. Bailly szerint azonban az unió kész a segítségnyújtásra, ha annak szükségessége felmerül. Az Európai Bizottság – tette hozzá – tudomással bír arról, és támogatja is, hogy a tagállamok nagy többsége azt ajánlotta polgárainak, ha tehetik, halasszák el utazásukat Japánba.

Marlene Holzner, aki Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos szóvivője, ugyanezen a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy Oettinger a nap folyamán megbeszélést tart tagállami miniszterekkel és nukleáris biztonsági illetékesekkel. Azt vitatják meg, hogy milyen esetleges biztonsági “stressz teszteknek” lehetne alávetni az európai atomerőműveket. A szóvivő ugyanakkor “felettébb valószínűtlennek” mondta azt az eshetőséget, hogy Európában is a japánhoz hasonló erősségű földrengés történjen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik