Belföld

Honvédségi beszállító lett a Rogán Antalt helikoptereztető cég

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormány idő- és költséghatékony lépésnek tartja a döntést.

„Tájékoztatom, hogy az uniós nyílt közbeszerzési eljárás a hatályos jogszabályoknak, valamint a szakmai előírásoknak megfelelően történt. A repülőgépbérlés-szolgáltatás – az előírt képzési feladatok végrehajtásához – az ejtőernyős beosztású állomány idő- és költséghatékony
felkészítését teszi lehetővé.” Ezt válaszolta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára Vadai Ágnesnek, amikor a DK képviselője az Átlátszó cikke alapján azt firtatta, miért éppen a Rogán Antalt helikoptereztető cégtől bérelnek – a meglévő honvédségi légijárművek mellé –  repülőgépeket.

Az oknyomozó portál szeptember végén írt arról, hogy a honvédség „nettó 104 millió forint keretösszegben bérel repülőgépeket ejtőernyős kiképzéshez a Fly-Coop Kft.-től”, amely annak idején Rogán Antalt és akkori feleségét, Rogán-Gaál Cecíliát luxushelikoterrel vitte Szabó Zsófi vidéki esküvőjére. Az állami szervezetek védelmi és biztonsági vásárlásait összefogó Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) január közepén írt ki közbeszerzést „Ejtőernyős kiképzéshez repülőgép bérlése 2024–2026” címmel. A felhívásra csak egy cég, az Avia Rent Kft. jelentkezett, de a tender eredménytelenül zárult márciusban.

Június közepén újra kiírták a közbeszerzést, változatlan tartalommal. A keretösszeg az első alkalomhoz hasonlóan nettó 103,9 millió forint, amelynek 70 százalékára vállalt kötelezettséget a honvédség. A megbízás három évre szól. Ezért az összegért elvárás évente 3.275.000 méter/fő ugráskeret, évi egy áttelepülés oda-vissza az MH Kiss József 86. Helikopterbázis szolnoki repülőterére, évente 10 nap rendelkezésre állás ugyanott. A tenderre az Avia Rent Kft. nettó 103,8 millió forintos, a Fly-Coop Kft. nettó 100,3 millió forintos ajánlatot tett. Az olcsóbb ajánlatot tevő nyert.

Vadai Ágnes arról is kérdezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztert, hogy pontosan hány darab és milyen típusú repülőgépeket bérel a Magyar Honvédség a Fly-Coop-tól. Erre Vargha államtitkár egyáltalán nem válaszolt, de arra kitért, hogy szerinte a DK politikusa 2002 és 2010 között tevékenyen részt vett a honvédség szétverésében.

Óránként negyedmillió forintba kerül az a luxushelikopteres út, amivel Rogán Antal és családja a hétvégén a Szabolcs megyében tartott lakodalomba ment – írta az azóta bezárt Népszabadság, 2016 októberében. A miniszter ezt először tagadta, perrel fenyegetőzött, majd, amikor a lap képeket is küldött, már nem válaszolt, az üzemeltető cég vezetője pedig úgy reagált, hogy a szívesség nem a miniszternek szólt, hanem akkori nejének, mert cége a Nakama & Partners ügyfele.

A Népszabadság szerkesztősége akkor a Facebook-oldalán reagált arra, hogy Rogán Antal a sajtótájékoztatón azt mondta: „nincsen jelentősége” annak, mi hangzott el a lap újságírójával folytatott „magánbeszélgetésben”. Nyolc éve egyébként a parlamenti ülésen a propagandaminiszter az ellenzék kérdéseire azt mondta, hibázott, Számára az az ügy tanulsága, hogy politikus magáncélból soha nem használhat helikoptert, még akkor sem, ha felesége ügyes üzletasszonyként intézte ezt.

A helikopteres cikk megjelenése után nem sokkal függesztették fel a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását. Kiderült az is, hogy lap következő számában nagyon erős sztorijuk lett volna Rogán Antalról,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik