Szórakozás

Kirándulás közben felvett egy üvegszilánkot, majd hazaérve rájött, hogy valójában egy milliókat érő gyémántot talált

Jeffrey Coolidge / Getty Images (illusztráció)
Jeffrey Coolidge / Getty Images (illusztráció)
A barátnőjével gyémántvadászatra induló arkansasi férfi 10 perccel azután bukkant rá az értékes drágakőre, hogy megérkeztek a kirándulás helyszínére.

Hatalmas szerencséje volt annak az arkansasi férfinak, aki december közepén a barátnőjével gyémántvadászatra ment a világ egyetlen, bárki számára elérhető gyémántlelőhelyére, az arkansasi Crater of Diamonds State Parkba, ahonnan a látogatók szabadon hazavihetik az ott talált drágaköveket.

Jerry Evans csupán 10 perce volt a állami park területén, amikor talált egy üvegszilánknak kinéző, cukorka méretű követ, amiről később kiderült, hogy valójában egy 4,87 karátos gyémánt.

A CNN azt írja, hogy a túrázó még tavaly tavasszal látogatott el az arkansasi Murfreesboróban található parkba, azonban arra, hogy gyémántot talált, csak később derült fény.

Olyan tiszta volt. De Tényleg nem tudtam. Mindent összeszedtünk, mert azt hittük, hogy gyémánt

– emlékezett vissza a szerencsés férfi, aki saját bevallása szerint a parktól mintegy 400 kilométerre fekvő otthonában, a szintén Arkansasban található Lepantóban döbbent rá, hogy talán gyémántot talált. Ezért el is küldte a követ az Amerikai Gemológiai Intézetnek (Gemological Institute of America – GIA), hogy segítsenek az azonosításában. A kaliforniai székhelyű nonprofit intézet a honlapja szerint drágakő- és ékszerkutatásra és -oktatásra specializálódott.

Evans néhány héttel később kapott választ az intézettől, amikor is közölték vele, hogy egy majdnem színtelen gyémántot talált. „Amikor felhívtak, és közölték, hogy valódi, kis híján halálra nevettem magam!” – mondta.

A férfi ezután a parkkal is kapcsolatba lépett, így az is kiderült, hogy az általa talált gyémánt a legnagyobb, amit a Crater of Diamonds State Park területén találtak az elmúlt három évben.

„Bár sok emailt kapok az emberektől, akik azt szeretnék, hogy azonosítsak valamit, amit itt találtak, emlékeim szerint ez az első alkalom, hogy valaki azután lépett kapcsolatba velünk, hogy a GIA azonosította a gyémántját” – nyilatkozta Waymon Cox, a Crater of Diamonds State Park helyettes parkfelügyelője.

Az eredeti vulkanikus eredetű gyémántok lelőhelyeként ismert Crater of Diamonds Park 1972 óta számít állami parknak. A park látogatói naponta átlagosan egy-két gyémántot találnak, és a közlemény szerint 2023-ban összesen 798 gyémántot regisztráltak a parkban, több mint 125 karát értékben.

A Crater of Diamonds Park honlapja szerint eddig több mint 75 ezer gyémántot fedeztek fel itt azóta, hogy az első gyémántokat az 1900-as évek elején megtalálták Pike megye területén, ahol a park is található.

A gyémántok értéke nagyban függ a színüktől, az alakjuktól és más tényezőktől is, ezért nehéz megmondani, hogy Jerry Evans 4,87 karátos gyémántja valójában mennyit is ér. Erre a kérdésre sajnos a közleménye sem tér ki.

De ha abból indulunk ki, hogy az ősz elején, a 7. születésnapján ugyanebbe a parkba gyémántvadászatra utazó kis kalandor, Aspen Brown által talált 2,95 karátos gyémánt akár 3,6 millió forintot is érhet, akkor valószínűleg a férfi gyémántja is hasonlóan értékes lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik