Élet-Stílus

Milliókat érő gyémántot talált egy 7 éves kislány a születésnapja alkalmából rendezett túrán Arkansasban

Ez aztán a szülinapi meglepetés.

Életre szóló születésnapi ajándékot kapott egy szerencsés fiatal, amikor egy borsószem méretű, 2,95 karátos aranybarna gyémántra bukkant egy arkansasi állami parkban tett látogatása közben.

A kis gemmológus, Aspen Brown a hetedik születésnapját ünnepelte az édesapjával és a nagyanyjával a Murfreesboro területén található Crater of Diamonds State Parkban szeptember elsején, amikor felfedezte élete eddigi legnagyobb meglepetését – írja a CNN a park közleménye alapján.

A gyémánt értéke a hírről beszámoló egyik arkansasi hírportál, a NEA Report szerint akár 10 ezer dollár, azaz 3,6 millió forint is lehet.

Egyébként nem hiába nevezték el a gyémántokról a parkot, hiszen a hivatalos tájékoztatás szerint minden napra jut egy-két látogató, aki gyémántot talál a 15 hektáros területen. És az sem annyira ritka, hogy ennyire értékes drágakövet talál egy látogató, márciusban például egy szerencsés túrázó egy 3,29 karátos gyémánttal lett gazdagabb.

Aspen gyémántja aranybarna színű és csillogó fényű. Ez egy teljes kristály, törött fazetták nélkül és egy kis réssel az egyik oldalán, amely a gyémánt kialakulásakor keletkezett. Minden bizonnyal ez az egyik legszebb gyémánt, amit az elmúlt években láttam

– fogalmazott Waymon Cox, a park helyettes felügyelője.

A vulkán kráter erodált felszínéneként más drágakövekben, például ametisztben és különböző gránátfélékben is gazdag területen azután alakították ki a Crater of Diamonds State Parkot 1972-ben, hogy egy helyi farmer értékes köveket talált itt. A park emellett arról is ismert, hogy ez a világon az egyetlen, bárki számára látogatható gyémánt lelőhely.

Az állami parkban eddig több mint 75 ezer gyémántot találtak, és innen származik az Egyesült Államok területén talált legértékesebb gyémánt, a 40,23 karátos Uncle Sam is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik