Tudomány

Varázsgomba segíthet a súlyos depresszióban szenvedőkön

VICTOR de SCHWANBERG/SCIENCE PHO / VSC / Science Photo Library via AFP
VICTOR de SCHWANBERG/SCIENCE PHO / VSC / Science Photo Library via AFP

A varázsgombában található pszichedelikus vegyület segíthet enyhíteni a súlyos depressziót, amennyiben ahhoz pszichoterápiás kezelés is párosul – írja a Guardian egy friss kutatás alapján.

Becslések szerint világszerte mintegy 100 millió ember szenved rezisztens depresszióban, amely annyit jelent, hogy a zavar kettő, vagy ennél is több antidepresszáns kezelés után sem javult. Az érintettek mintegy fele képtelen a napi rutinfeladatok elvégzésére, így a tudományos világ célzottan kezdett el érdeklődni a terület iránt. A pszilocibint – a varázsgomba fő hatóanyagát – és a depressziót vizsgáló eddigi legnagyobb klinikai kísérlet eredményeit a projekt vezetője, Guy Goodwin professzor kivételesnek nevezte.

A varázsgomba fő hatóanyagaként ismert pszilocibin a szervezetben a pszilocin nevű anyaggá bomlik le, amely neurotranszmitterek hullámait szabadítja fel az agyban. Az MRI-vizsgálatok azt mutatják, hogy az agyi aktivitás a pszilocin hatására kaotikusabbá válik, és olyan érzése támadhat a fogyasztónak, mintha éber álomban lenne. Jellemzően rövid ideig tartó élményt nyújt csak a hatóanyag, ugyanakkor a hatása hetekig érződik, és az agy ez idő alatt sokkal nyitottabb a terápiára.

A nagyobb dózis jó eredményeket hozott

A 2b fázisú klinikai vizsgálatba 233 rezisztens depresszióban szenvedő beteget vontak be, akiket véletlenszerűen osztottak be csoportokba, akik a Comp360 nevű szintetikus pszilocibin 1 mg-os, 10 mg-os vagy épp 25 mg-os kapszuláját kapták. A betegek nyugtató lejátszási listát hallgattak, és szemfedőt viseltek, hogy figyelmüket legalább hat órán át befelé fordíthassák, amíg a pszichedelikus szer hatni kezdett.

A vizsgálat során végig jelent volt egy terapeuta, hogy a betegek biztonságban érezzék magukat. Az önkéntesek a szer beadását követő napon és egy héttel később is terápiás foglalkozásokon vettek részt. A New England Journal of Medicine című szaklapban közzétett eredmények pedig azt mutatják, hogy

a Montgomery-Åsberg-féle standard depressziós skálán mért depressziós pontszámok a kezelés után azonnal javultak mindhárom vizsgálati ágon.

A legjelentősebb hatás a legmagasabb, 25 mg-os pszilocibin adagon átesetteknél volt tapasztalható. Három héttel a gyógyszer szedése után e csoport 29 százalékos remisszióban volt, szemben a 10 mg-os és az 1 mg-os csoport 9 százalékával, illetve 8 százalékával szemben. 12 hét elteltével a nagy dózisú csoportba tartozók egyötödénél maradtak fenn az előnyök, míg a legalacsonyabb dózisú csoportban minden tizediknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik