Tudomány

Ilyen nyakláncokat hordott az őskori ember

Kutatók régóta szerettek volna rájönni, hogy miért gyűjtöttek a középső paleotikum emberei természetesen lyukas kagylóhéjakat. Most a Haifai Egyetem és a Tel Aviv Egyetem kutatói közösen bizonyították be, hogy a kagylóhéjakból ékszer készült, amit az elődeink a nyakukra kötve viseltek – írja az IFL Science.

A PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezeket a természetesen lyukas kagylóhéjakat már 160 ezer évvel ezelőtt gyűjtötték az őseink, ráadásul nemcsak egy területen: bizonyíték van a használatukra Észak-Afrikában, Dél-Afrikában és a keleti mediterrán vidéken is. Az izraeli kutatók most a 120 ezer éves, Qafzeh barlangban talált leletegyüttest vizsgálták meg. Mikroszkópos vizsgálattal megállapították, hogy azok kopása megegyezik azzal, amit ők fűztek fel különböző természetesen előforduló kötelekre, és szimulálták, hogy az évszázadok, évezredek során hogyan kophatott ki a viselés közben.

A vizsgált kagylók. Kép: Bar-Yosef Mayer et al, 2020

Mind a madzagkopásra, mind az egymáshoz dörzsölődésre találtak bizonyítékot, ez azt mutatja, hogy a héjakat felfüggesztették, méghozzá közel egymáshoz, folyamatosan összeütődhettek, koptatták egymást. Ötből az egyik héjon még színezés nyomát is felfedezték.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen jelentőséggel bírtak ezek a lenszálra felhúzott kagylóhéjak, de az biztos, hogy fontosak lehettek, mert nagyon sok helyen megtalálhatók, és becsben tartották őket. Valószínűleg az ilyen fonalakat, szálakat nagyjából 160 ezer évvel ezelőtt találták fel az őseink.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik