Sport

55 szoba, ötcsillagos hotelben

Az 1994-es Stanley Kupa-győztes stockholmi szezonnyitánya előtt jön el hozzánk. Hogy mennyibe kerül a New York Rangers vendégjátéka? Hozzávetőleg 120 millió forintba.

Újabb mérföldkő lesz a magyar hoki történetében a New York Rangers október 3-ra tervezett vendégjátéka a Papp László Budapest Sportarénában. Soha nem lépett jégre még ilyen játékerejű hokicsapat hazánkban.

Amikor egy hete Magyarországon járt Kenneth M. Yaffe, az NHL (Nemzeti Hokiliga) nemzetközi ügyekért felelős alelnöke, még csak valószínűsíthető volt a hihetetlen mérkőzés létrejötte. Azóta javultak az oddszok…

„Nem vagyok bukméker, de körülbelül 150 százalék a valószínűsége, hogy a magyar közönség élőben láthatja Marian Gaborikot, Chris Druryt, Sean Averyt, Henrik Lundqvistot és a többi sztárt, hacsak addig el nem szerződnek a Rangerstől„ – mondja Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke. – A Rangersen nem múlik, rajtunk sem, most már csak az Aréna üzemeltetőjével kell megállapodnunk.”

Gretzky, Messier, Jagr, Bure
A New York Rangers az NHL hat „ősklubja”, az Original Six (Rangers, Boston Bruins, Detroit Red Wings, Chicago BlackHawks, Toronto Maple Leafs, Montreal Canadiens) egyike. Legutóbb 1994-ben nyerte el az NHL bajnoki címét, a Stanley Kupát.
A tizenhét évvel ezelőtti diadal hőse Mark Messier, a „Csodálatos Kapitány” volt.

A Rangers jelenlegi vezérigazgatója és elnöki főtanácsadója az 1994-es playoffban hátán vitte a csapatot a kupáig. Az elődöntőben öt meccs után 3:2-re vezetett a New Jersey Devils, Messier azonban nyilvánosan garantálta a győzelmet. A hatodik meccset két gól hátrányból fordította meg a Rangers Messier mesterhármasával, majd a Vancouver Canucks elleni fináléban is ő ütötte a hetedik mérkőzésen a győztes gólt, ezzel 54 év után Stanley Kupához juttatva a csapatot, megtörve az amerikai csapatsportok leghosszabb trófea nélküli szünetét, a legendás Átkot (The Curse).

Messier egy évet játszott csak együtt minden idők legnagyobb hokisával, Wayne Gretzkyvel a Rangersben, méghozzá az 1996-1997-es évadban – igaz, előzőleg kilenc évet töltöttek együtt Edmontonban, 1979 és 1988 között.

Persze az évek során Messier-n és Gretzkyn kívül is sok nagyágyú megfordult a Madison Square Gardenben, amely a New York Knicks kosárcsapat mellett a Rangersnek is az otthona.

A leghíresebbek: Phil Esposito, Marcel Dionne, Adam Graves, Esa Tikkanen, Glenn Anderson, Bran Leetch, Luc Robitaille, Wayne Gretzky, Pavel Bure, Alekszej Kovaljov, Jaromir Jagr, Brendan Shanahan.

Alighanem az is meglesz, hiszen nem az anyagiakról van szó – a pénz előteremthető. Nem mintha olcsó mulatság lenne a négyszeres Stanley Kupa-győztes fellépése – mintegy 120 millió forint, mindent beleértve -, de ebben az esetben nem ez a fő akadály.

„Október harmadika, vagyis a tervezett Magyarország-New York Rangers mérkőzés előtti két napon koncert lesz az Arénában, s ez okoz állítólag technikai problémát. Ez azonban könnyen megoldható, mint ahogy Észak-Amerikában, de Európában is évtizedek óta ismert már az eljárás, hogy egy speciális padlóval beborítják a jeget, lebonyolítják a koncerteket, aztán pillanatok alatt eltüntetik a deszkákat, s máris ott jég. Ugyan az Aréna nem rendelkezik ilyen padlóval, a káposztásmegyeri Jégpalota viszont igen, s az onnan bérbe vehető” – magyarázza a főtitkár.

Pestre Prágából érkeznek a New York-iak, ahol szeptember 29-én csapnak össze a Spartával, majd tőlünk Stockholmba utaznak, az NHL-idény alapszakaszába tartozó két mérkőzésre: október 7-én a Los Angeles Kings, 8-án az Anaheim Ducks lesz a Rangers ellenfele Stockholmban.

Bár a Rangers nem szívesen publikálja gázsiját, a 120 millió forint nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a három fő tétel között. Durván 40 millió forint a Rangers fellépti díja, ugyanennyi az arénabérlés díja, és az egyéb költségek – repülőjegyek, szállás, étkezés – is körülbelül ennyit tesznek ki.

„Nem akármilyen létszámmal és igényekkel utaznak – természetesen első osztályon – a Rangers játékosai és vezetői. Nem kevesebb, mint 55 egyágyas szobát kell foglalnunk a csapatnak, ötcsillagos szállodában. És ez csak a közvetlenül a csapathoz tartozók kerete, ezen felül vannak az újságírók, tévések” – avat be a kulisszatitkokba a főtitkár.

Ha azonban tíz és húszezer forint közötti jegyárakkal kalkulálunk, továbbá nyolcezer nézővel, akkor ebből szerencsés esetben bejön 120 millió, és ehhez az összeghez járulnak a nagy esélyre nyilván lecsapó szponzorok befizetései is. Így hát akár még nyereséges is lehet a vállalkozás…

Kevin Primeau követheti Ted Satort
Bár még nincs döntés, és körülbelül egy hónapig nem is lesz napirenden a kérdés, de nagy valószínűséggel a kanadai Kevin Primeau, a SAPA Fehérvár AV 19 és az U18-as válogatott edzője követheti az amerikai Ted Satort a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztján.
Ezt valószínűsíti a történelem: az elmúlt évtizedben mindig az Alba Volántól (illetve jogutódjából) érkezett a kapitány. Így volt ez a szlovák Jan Jasko, a kanadai-olasz Pat Cortina és legutóbb Ted Sator esetében is.

Sator egyébként már elkészítette jelentését a divízió 1-es világbajnokságról. A tanulmány egyik legfontosabb következtetése, hogy nagyobb szerepet kellene szánni a válogatottban a honosított játékosoknak, hiszen a világbajnokság döntő mérkőzésén is a „légiósok” segítették Olaszországot a magyarok elleni győzelemhez.

Információink szerint maga sem döntött még, hogy maradna-e vagy menne, de a tapasztalt (61 éves) szakembert olyan pofonok érték az elmúlt idényben (a szezon derekán menesztették a Medvescak Zagreb EBEL-csapattól, s a világbajnokság sem úgy sikerült, ahogy azt a feljutást prognosztizáló Sator szerette volna), hogy a bennfentesek szerint aligha ragaszkodik pozíciójához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik