Tudomány

Tízezer éves genetikusok a kínaiak

Az első kínai rizstermelők már a modern genetikai nemesítési módszerekhez hasonlóan termesztették növényeiket.

Kapcsolódó cikkek

A kínaiak rizstermesztése tízezer esztendőre nyúlik vissza. Ekkora történelme lenne a genetikailag nemesített rizsnek az ázsiai kontinensen.

A következtetéseket Kobe Egyetem botanikusa Jamaszaki Maszanori vonta le, aki megállapította, hogy az Oryza sativa japonica fajtájú ragadós rizsnek két mutációja – melyet az SD1 gén okoz – nem létezik a vad, hosszú szemű fajtában, amelynek a háziasítása tízezer éve kezdődött meg.

Az őskori gazdák tudatosan válogatták ki a mutáns rizseket, hasonlóan, ahogy azt a mai növénynemesítők teszik. A rizsnemesítés egy őskori zöld forradalmat indított be keleten, melyben kulcsszerepet játszott az SD1 gén mesterséges kiválasztása. Ez a kis változtatás a jövőben jobb és gazdagabb termést eredményezett, mely pár ezer év múltán felvirágoztatta a helyi ókori kultúrákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik