Tudomány

Égi gazdálkodás

Német agrárökológusok elképzelései alapján a jövőben nemcsak elárasztott földeken, hanem akár ötven méter magas üvegházakban is lehet majd rizst termelni.

Az égi gazdálkodás ötlete a földterületek egyre növekvő ára és a környezettudatosabb termesztés kialakításának vetődött föl. A mezőgazdaság nagymértékben terheli a környezetet és az éghajlatot. A rizstermesztés folyamán elképesztő mennyiségű üvegházhatású metán keletkezik, mivel a földek elárasztása anaerob körülményeket, így erjedést idéz elő. Világszerte jelenleg évente 157 millió hektáron 700 millió tonna vizet igényel a rizstermesztés.

Az úgynevezett “skyfarming” (“égi” gazdálkodás) e problémákra akar megoldást találni. A rizs esetében egy futószalagon nőnének a csírátlanított palánták. A szalag alatti sötét részben a gyökérzetet tápoldattal permeteznék. Az összes emeletet bejárva százhúsz nap elteltével aratható lenne a növény. A zárt rendszer minimalizálná a víz- és tápanyagveszteséget, és a kórokozókat is távol lehetne így tartani. Másfél méter magas légtérrel és egyméteres gyökérzónával számolva a tervezett húsz emelet ötvenméteres toronyházat jelentene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik