Nagyvilág

Aleppó bombázása több tízezres menekülthullámot generál

Nagy kormányoffenzíva indult Szíria legnagyobb városáért, Aleppóért. A támadásból kiveszi a részét a polgári áldozatokat legendásan kímélő orosz légierő is.

Emberek tízezrei menekülnek el az északnyugat-szíriai Aleppóból a török határ felé a légitámadások elől – jelentette ki csütörtökön Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Londonban a szíriai humanitárius válság enyhítésére összehívott nemzetközi konferencián.

Menekültek tízezrei várnak Kilis tartománynál az Aleppót érő támadások és bombázások miatt – mondta a török kormányfő. Kilis Törökország egy déli tartománya, ami a nagyrészt ellenzéki csoportok uralta észak-szíriai területekkel határos.

60-70 ezer ember lódult meg

Davutoglu hozzátette, 60 és 70 ezer között van azoknak a száma, akik az Aleppó északi részén lévő táborokból elindultak a török határ felé. “Gondolatban nem Londonban vagyok, hanem a határunkon: hogyan fogjuk elszállásolni az újonnan érkezőket Szíriából?” Megjegyezte, hogy 300 ezer aleppói indulhat el Törökország irányába.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), valamint a szír állami hírügynökség is beszámolt arról, hogy a kormányerőknek orosz légi támogatással sikerült elvágniuk a felkelők egyik legfontosabb utánpótlási útvonalát, ami Aleppót a török határral kötötte össze.

A kurdok is menekülnek

Az OSDH csütörtökön közölte, közel 40 ezer ember hagyta el az Aleppótól északra lévő területeket a szíriai kormánycsapatok offenzívája miatt. Megjegyezte, e menekülők egy része Afrin kurd városból indult el.

Londonban a brit, a német, a kuvaiti és a norvég kormány, valamint az ENSZ közös szervezésében megrendezett, a szír válság enyhítését célzó értekezleten 70-nél több ország küldöttei vesznek részt. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint csak az idén legalább 8 milliárd dollárra lenne szükség a konfliktus következményeitől szenvedő menekültek és az őket befogadó országok megsegítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik