Tudomány

Az űrből is kimutatható a Nagy-korallzátony fehéredése

24.hu
24.hu

2017. 05. 30. 08:08

A Nagy-korallzátony fehéredése immár olyan mértékű, hogy az űrből is megfigyelhető. Az Európai Űrügynökség (ESA) kutatói először dokumentálták a jelenséget műholdak segítségével.
Korábban a témában:

A Sentinal-2 misszióban két műhold vesz részt, melyek egyazon pályán mozognak, igaz 180 fokos eltéréssel. Ez azt eredményezi, hogy képesek pontosan ugyanazt a területet, ugyanabban a felbontásban, ugyanazon a pályán megörökíteni. A kutatók így nyomon tudják követni, hogy milyen változások történnek a felszínen.

A műholdfelvételek remek minőségének köszönhetően az ESA tudósai most először figyelték meg az űrből is a Nagy-korallzátony fehéredését.

A folyamatot nem könnyű műholdakkal kimutatni: csak azért, mert az óceánon előfordulnak fehér foltok, még nem biztos, hogy a zátony fehéredése megkezdődött. Az ikerműholdak segítségével viszont a szakértők azonosíthatták a vizsgált régiókban az árulkodó mintákat.

Ez év kezdetén néhány héten át az ESA tudósai figyelemmel kísérték, ahogy a zátony sötétből fehérré változik. Néhány hét után a fehéredés megállt, és a korallok ismét sötétebbek lettek. A csapat egyelőre nem tudja pontosan megállapítani, mi is zajlott odalent.

A jelenségre ugyanis két magyarázat is lehet: a zátony vagy regenerálódott, vagy teljesen elpusztult, a sötétedést pedig az algák elszaporodása okozta.

A Nagy-korallzátony a múltban többször átesett már fehéredési eseményeken, melyek nagyjából egy évtizedenként fordultak elő, így a virágállatoknak volt elég ideje a felépülésre. Az elmúlt két év során azonban két hatalmas fehéredési hullám is érte a zátonyt, ez pedig már komoly problémát jelent.

A korallok fehéredése nem feltétlenül jár a pusztulásukkal. A jelenség akkor figyelhető meg, amikor a környezet – például a víz hőmérsékletének – változására érzékeny virágállatok szervezetéből kilökődnek a bennük található fotoszintetizáló organizmusok. Ezek az organizmusok amellett, hogy táplálékot nyújtanak a koralloknak, jellegzetes színűket is biztosítják.

Ha a folyamat kezdete után néhány héttel a környezet állapota helyreáll, a korall visszafogadhatja az apró élőlényeket, ezzel pedig túlélheti a fehéredést. Bizonyos esetekben azonban a változás tartósan fennáll, így a virágállat képtelen felépülni.

A Sentinel-2 nem tudja megállapítani, hogy a gyógyulás, vagy éppen a pusztulás nyomát mutatta-e ki. Az utóbbi idők vizsgálatai azonban nem túl biztatóak, a szakértők szerint a zátony északi régiójának 50 százaléka veszett el végleg.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.