Tudomány

Egyre zöldül az Antarktisz a klímaváltozás miatt

Biológusok egy csoportja felfedezte, hogy az Antarktisz egyes részei fokozatosan zöldülnek a globális felmelegedés miatt. A kutatók szerint a jelenség sokban hasonlít az Északi-sarkon tapasztaltakra, ahol egyre nagyobb a növénytakaró kiterjedése.

Current Biology-ban bemutatott tanulmányban a szakértők egy elég aggasztó helyzetet vázolnak. Ahogy a hőmérséklet szép lassan emelkedik, az Antarktiszon egyre kedvezőbbé válnak a körülmények a növények számára. A leglátványosabb növekedés a moháknál figyelhető meg.

A jeges kontinens elzöldülésével jelentősen átalakulhat a helyi ökoszisztéma, környezet és talaj.

Matt Amesbury, az Exeteri Egyetem kutatója szerint az elmúlt fél évszázad során a hőmérséklet-emelkedés az Antarktiszi-félszigeten drámai hatással volt a régió mohatakarójára.

A melegebb időjárásban a hideg, száraz és sziklás terület egyre barátságosabb lesz a növényeknek.

Az Antarktiszon az 1950-es évek óta folytatnak jelentősebb éghajlati vizsgálatokat, például hőmérséklet- és csapadékméréseket. A mintavételeknek köszönhetően ugyanakkor a helyi növényzetről már 150 évvel ezelőtti adatok is vannak. Az információkat összefésülve a szakértők meglehetősen pontos képet kaptak arról, hogy miként fejlődött a mohatakaró az Antarktiszi-félszigeten a fokozatos melegedéssel.

Bár a jégfelület bizonyos területeken növekedett a régióban, a kontinens hőmérsékletének és csapadékosságának emelkedése, valamint a helyi szelek erősödése jól dokumentált. Immár a növénytakaró terjeszkedésére is van bizonyíték. A szakértők úgy vélik, hogy ezen jelenségek mind a klímaváltozással vannak összefüggésben.

Ha ez folytatódik, és a folyamatosan visszahúzódó gleccserekből a jégmentes földek mennyisége tovább növekedik, az Antarktiszi-félsziget egy jóval zöldebb hely lesz a jövőben

– állapította meg Amesbury.

A legdélebbi kontinens a Föld leghidegebb, legszárazabb és legszelesebb helye. A 14,2 millió négyzetkilométeres kiterjedésű terület 0,3 százaléka lakható a növények számára. Az új vizsgálat alapján azonban kevés felmelegedés is elég ahhoz, hogy jelentősen terjedni kezdjen a vegetáció. Ez nem csupán a tájra, de a helyi ökoszisztémára is komoly hatással lehet.

Az utóbbi időben egyre aggasztóbb hírek érkeznek az Antarktiszról. A közelmúltban nem csak az derült ki, hogy óriási mértékben olvad, hanem az is, hogy a turizmus, a szennyezés, a halászás és a felmelegedés miatt komoly gondban van az élővilága.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik