Nagyvilág

Orbán rendszere törékenyebb lett

A menekültkérdés mellett a csoportsérelmek, a szegénység, a jogállamiság helyzete és a megosztott elit miatt.

A Fund for Peace ismét elkészítette felmérését arról, hogy a világ országai a stabilitás vagy az összeomlás felé tartanak-e. Tavaly Magyarországon romlott leginkább a helyzet – írja az MNO, amely emlékeztet rá, hogy a szervezet hosszú évek óta készít ilyen elemzéseket. A felméréshez tizenkét társadalmi, gazdasági, politikai mérőszámot használnak. Az így rendszerezett adatokból áll össze a törékeny államok mutatója (Fragile States Index), amely szerint a legtöbb pontot elérő ország a legtörékenyebb.

A Fund for Peace felmérése szerint Szomália a legtörékenyebb. Dél-Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság követi, holtversenyben mögöttük jön Szudán és Jemen is, majd Szíria, Csád, Kongó, Afganisztán és Haiti következik a listán.

Magyarország a tavalyi 139. helye után most 135. a listán. Négy helyett rontott.

A Foreign Policy elemzői ennek kapcsán kiemelik, hogy Magyarországon és a balkáni menekültútvonalon fekvő államokban megjelent a xenofóbia, amit gyakran éppen a politikusok gerjesztettek, és ez növekvő aggodalomra adott okot az emberi jogok területén. A közép-európai vezetők közül Orbán Viktor a leghangosabb a menekültkérdésben, Magyarország FSI-pontszáma 3,6 ponttal romlott, ami

a legnagyobb elmozdulás a törékenyebb irányba minden vizsgált ország közül.

A törékenyebbé válás okai közé sorolja az amerikai külpolitikai folyóirat a kormány terrorellenes törvényjavaslatát. A felmérés részadatai alapján a menekültkérdés, a csoportsérelmek, a szegénység, a gazdasági hanyatlás, a jogállamiság helyzete és az elit megosztottsága miatt lett törékenyebb Magyarország. A többi visegrádi ország is rontott. Csehország (151.) összesített mutatója 3,4, Szlovákiáé (144.) 2,9 ponttal romlott. Lengyelország (152.) is törékenyebbé vált – igaz, csak 0,9 ponttal rontott az előző évhez képest.

A világ legkevésbé törékeny országa egyébként Finnország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik