AppleMark
Külföld

Orbán rendszere törékenyebb lett

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 06. 29. 08:30

A menekültkérdés mellett a csoportsérelmek, a szegénység, a jogállamiság helyzete és a megosztott elit miatt.

A Fund for Peace ismét elkészítette felmérését arról, hogy a világ országai a stabilitás vagy az összeomlás felé tartanak-e. Tavaly Magyarországon romlott leginkább a helyzet – írja az MNO, amely emlékeztet rá, hogy a szervezet hosszú évek óta készít ilyen elemzéseket. A felméréshez tizenkét társadalmi, gazdasági, politikai mérőszámot használnak. Az így rendszerezett adatokból áll össze a törékeny államok mutatója (Fragile States Index), amely szerint a legtöbb pontot elérő ország a legtörékenyebb.

A Fund for Peace felmérése szerint Szomália a legtörékenyebb. Dél-Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság követi, holtversenyben mögöttük jön Szudán és Jemen is, majd Szíria, Csád, Kongó, Afganisztán és Haiti következik a listán.

Magyarország a tavalyi 139. helye után most 135. a listán. Négy helyett rontott.

A Foreign Policy elemzői ennek kapcsán kiemelik, hogy Magyarországon és a balkáni menekültútvonalon fekvő államokban megjelent a xenofóbia, amit gyakran éppen a politikusok gerjesztettek, és ez növekvő aggodalomra adott okot az emberi jogok területén. A közép-európai vezetők közül Orbán Viktor a leghangosabb a menekültkérdésben, Magyarország FSI-pontszáma 3,6 ponttal romlott, ami

a legnagyobb elmozdulás a törékenyebb irányba minden vizsgált ország közül.

A törékenyebbé válás okai közé sorolja az amerikai külpolitikai folyóirat a kormány terrorellenes törvényjavaslatát. A felmérés részadatai alapján a menekültkérdés, a csoportsérelmek, a szegénység, a gazdasági hanyatlás, a jogállamiság helyzete és az elit megosztottsága miatt lett törékenyebb Magyarország. A többi visegrádi ország is rontott. Csehország (151.) összesített mutatója 3,4, Szlovákiáé (144.) 2,9 ponttal romlott. Lengyelország (152.) is törékenyebbé vált – igaz, csak 0,9 ponttal rontott az előző évhez képest.

A világ legkevésbé törékeny országa egyébként Finnország.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.