Közélet

Így úszhatja meg a pártok zaklatását a népszavazás előtt

24.hu
24.hu

2016. 08. 12. 17:28

Egymillió száztízezer forintért juthat hozzá a kormány mint az októberi népszavazási kezdeményezés szervezője, valamint az öt, az Országgyűlésben képviselőcsoporttal rendelkező párt a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevéhez és lakcíméhez. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken internetes oldalán tett közzé tájékoztatót a közvetlen politikai kampány szabályairól.

Az NVI ezen az oldalon arra hívta fel a figyelmet: a népszavazásról szóló törvény alapján a kormány, valamint a kezdeményezésben részt nem vevő, de országgyűlési frakcióval rendelkező pártok (a Fidesz, a Jobbik, a KDNP, az LMP és az MSZP) igényelhetik a választópolgárok név- és lakcímadatait közvetlen politikai kampány céljára, az adatok kérhetők nem és életkor szerinti bontásban is.

Az adatokat a jogosultak a Nemzeti Választási Irodától igényelhetik, az adatokat az NVI öt napon belül adja át. Az adatok átadására a kampány kezdetétől, szombattól van lehetőség. A névjegyzékben szereplő, levélben szavazó választópolgárok adatait az NVI nem adja át.

Az adatok kiadásának feltétele, hogy az igénylő befizesse a kötelező legkisebb munkabér tízhavi összegének megfelelő összegű – azaz jelenleg 1 millió 110 ezer forintos – adatszolgáltatási díjat az NVI számlájára.

Az átadott személyes adatokat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, egyéb célú felhasználásuk, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni a Nemzeti Választási Irodának.

A kampánycélú adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba be kell jelenteni.

Az NVI tájékoztatójában felhívta a figyelmet arra, a választópolgárok név- és lakcímadatainak kiadásához és kezeléséhez nem szükséges a választópolgárok hozzájárulása, hiszen az adatkezelés törvényen alapul. Ugyanakkor az információs önrendelkezési jog érvényesüléséért a választópolgároknak lehetőségük van arra, hogy az adataik kiadását megtiltsák.

Az adatkiadás megtiltása iránti kérelmet a választópolgár a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodának nyújthatja be személyesen, levélben vagy a honlapon. Aki korábban (például a 2014-es választásokat megelőzően) már kérte az adatletiltást, annak a kérelme visszavonásig érvényes, most nem kell új kérelmet beadnia.

Az NVI adatai szerint péntekig a csaknem 8 millió magyarországi választópolgárból 89 783-an kérték, hogy adataikat ne adják át a kampányhoz.

Az NVI tájékoztatója szerint a kampányolók nemcsak levélben vagy személyesen, hanem modern kommunikációs csatornákon is megkereshetik a választópolgárokat. A választópolgárok ilyen adatainak (mint például a mobiltelefonszám, e-mail cím) kezeléséhez és a közvetlen politikai kampány céljára történő felhasználásához a választópolgár kifejezett hozzájárulása szükséges.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.