Gazdaság

Jövő héten érkezik a második megújult metrószerelvény

Már vonatra pakolták a Moszkva melletti gyárban.

Úton van Budapestre a második metrószerelvény, amelyet Moszkva melletti üzemében újított fel az orosz Metrovagonmas. A régi-új szerelvények a 3-as metró vonalára kerülnek majd.

A hat kocsiból álló szerelvény a jövő hét közepén érkezik meg. A Metrovagonmas és a BKV megállapodása keretében összesen 222 metrókocsi teljes körű felújítását végzik majd el Oroszországban.

A Metrovagonmas közleménye szerint a felújítás harminc évvel hosszabbítja meg a vagonok szolgálati idejét, nő a kocsik megbízhatósága, könnyebbé válik javításuk és energiafogyasztásuk is csökken. A tűzvédelmi előírásoknak és az elektromos felszerelések biztonsági követelményeinek is megfelelnek.

A közlemény említi azt is, hogy az utasok – köztük a mozgáskorlátozottak – kényelmesebb körülmények között utazhatnak majd, vízszintes és függőleges kapaszkodókat is kialakítottak. Az utastájékoztatás céljából LCD monitorokat szereltek fel, az utasteret LED-lámpákkal világítják meg. Az utastérben videokamerákat is elhelyeztek, amely a vezetőfülke monitorán látható, a felvételek pedig tárolhatók.

A 37 szerelvény felújításával 33 hónap alatt végez az orosz vállalat, a BKV 68 milliárd forintnyi összeget fizet ki a munkáért. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik