Belföld

A Jobbik együttműködne a Számvevőszékkel, de az mégis ügyészséghez fordult

Az Állami Számvevőszék az Ügyészséghez fordult, mivel a Jobbik többszöri megkeresés ellenére sem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását, írja az MTI. Az ÁSZ augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodása törvényességének ellenőrzését.

Az ÁSZ azt írja közleményében, hogy minden tájékoztatást megadtak a Jobbiknak, de Vona Gábor pártja nem tett eleget a kéréseknek. Ezért fordult október 3-án az ÁSZ az Ügyészséghez, ugyanis a Számvevőszék nem rendelkezik nyomozati és szankcionálási jogkörrel.

Az ÁSZ megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a Párt – az elmúlt hetekben a sajtóban közöltekkel ellentétben – a gazdálkodása törvényességének ellenőrzésében nem működik együtt a Számvevőszékkel a jogszabályi keretek szerint, ezáltal nem biztosítja az átláthatóságot és elszámoltathatóságot a gazdálkodásában.

– zárul a közlemény.

A Jobbik sajtóközleményben reagált, amiben azt írják:

A Jobbik jelenleg is együttműködne az Állami Számvevőszékkel, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák.

A közleményben hosszasan kifejtik, hogy folyamatosan kapcsolatot tartott a párt az ÁSZ-szal, a kért adatokat átadták. Azonban az ÁSZ a tervezettől eltérően a 2017 első féléves pénzügyeit is ellenőrizte volna a pártnál, mégpedig személyesen, pont akkor, amikor tudták, hogy a gazdasági igazgató szabadságon lesz, így nem is találták a meg nem beszélt találkozó helyszínén.

Schön Péter gazdasági igazgató ezért kérdésekkel fordult az állami szervhez, de azokra válaszokat nem kapott, helyette az Ügyészséghez fordult az ÁSZ.

Fentiek miatt felmerülhet bennünk, hogy az eddigi kiegyensúlyozott szakmai kapcsolat után az Állami Számvevőszéket is beszippantotta a Fidesz-kormány politikai elvárása

– írta Schön Péter. Majd levelét azzal zárta, hogy a Jobbik a történtektől függetlenül továbbra is mindenben áll az ÁSZ rendelkezésére az állami szervezet közleményével ellentétben.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik