Belföld

Tarolnak az illegális gyógyszerek

gyógyszer (pirula, nyelv, )
gyógyszer (pirula, nyelv, )
Egyre több magyar keresi a gyorsan és könnyen hozzáférhető orvosságokat.

A Magyar Nemzet szerint évente legalább 320 millió doboznyi gyógyszer fogy, ebből mintegy 170 millió a vényköteles. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője elmondta: riasztó adat, hogy a nem patikában vásárlók 26 százaléka az utcai piacokon, illetve vásárokon szerzi be a terméket, 17 százalék pedig interneten vásárol.

A szakember szerint a világ gyógyszerforgalmának 10 százaléka realizálódik hamis gyógyszerek formájában, és nehéz felvenni a harcot a hamisítók ellen. Kiderült, hogy Norvégiába, Svédországba és Finnországba is rendszeresen kerülnek magyar piacról származó készítmények, amelyeket illegálisan értékesítenek.

Mint korábban megírtuk, a netes próbavásárlásokon beszerzett gyógyszerek kivétel nélkül hamisak, hatóanyag nélküliek vagy illegálisak voltak. Tavaly Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 113 olyan weboldalt azonosított, amelyek vélhetően illegálisan gyógyszereket, illetve gyanús étrend-kiegészítőket forgalmaztak. Ebből 90 külföldi, 23 pedig magyarországi szolgáltató által bejegyzett szerverről működött.

Korábban az is kiderült, hogy az illegális gyógyszer-kereskedelem új mechanizmusának lényege, hogy a diplomás gyógyszerész saját célra szinte bármilyen gyógyszert megkaphat a patikában, illetve külföldi vényre is kiadhat orvosságot. A közvetítő pedig több patikát bevonva összességében jelentősebb mennyiséget is kijuttathat az országból, például allergia elleni vagy onkológiai szereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik