Belföld

Patikákat zárhatnak be illegális gyógyszer-kereskedelem miatt

tablettak(210x140).jpg (Array)
tablettak(210x140).jpg (Array)

Támogatott gyógyszerek illegális külföldre juttatása miatt zárhatnak be patikákat egy átfogó vizsgálat nyomán, írta a Magyar Idők szombati számában.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK) közösen tavaly az összesen mintegy 2400 magyarországi gyógyszertár csaknem felét vizsgálta és 450 gyógyszertárban talált szabálytalanságokat. A következmény többnyire csak az volt, hogy kötelezték a patikát a probléma megoldására, 46 esetben fordult elő pénzbírság.

Egy – tavaly a Gyógyszertár című lapban megjelent – cikkre hivatkozva a Magyar Idők azt írta: míg korábban egyes gyógyszer-nagykereskedők űzték nagy tételben az illegális exportot, mára egyes patikák váltak fő beszerzési forrásává.

Az illegális gyógyszer-kereskedelem új mechanizmusának lényege, hogy a diplomás gyógyszerész saját célra szinte bármilyen gyógyszert megkaphat a patikában, illetve külföldi vényre is kiadhat orvosságot. A közvetítő pedig több patikát bevonva összességében jelentősebb mennyiséget is kijuttathat az országból, például allergia elleni vagy onkológiai szereket.

Az illegális gyógyszer-kereskedelem egyes területeken komoly készlethiányt is okozhat.

Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a közelmúltban egy konferencián az illegális gyógyszerexporttal összefüggésben arról beszélt: tavaly még nem gondolkodtak patikabezárásokon, az “idén ez másképp lesz”.

Hankó Zoltán, az MGYK elnöke a lapnak úgy fogalmazott: akiről minden kétséget kizáróan kiderül, hogy törvényt sértett, azt akár a kamarából is kizárhatják

Ajánlott videó

Olvasói sztorik