Belföld

Egy hétig Tényeket néztem, ez történt velem

Mindenkinek olyan kép alakul ki a fejében a világról, amit az a média közvetít, ami lejut hozzá. Alapjáraton - főleg a munkám miatt - extrém hírfogyasztónak számítok, de kíváncsiságból tettem egy próbát és megnéztem, milyen gondolataim lennének, ha kizárólag a pár hónapja átalakított TV2 és a vele együtt megújult Tények lenne a fő forrásom a tájékozódáshoz.

Csoda, hogy még élek

A Tényekben a híreket nem kategorizálják, és logikai fonalat sem követnek (például Belföld->Külföld->Kis színes, stb.), hanem simán elfér két halálos baleset között egy ölyv, akinek a kedvenc eledele a banán. Ezért úgy döntöttem, hogy a hét első négy napjához tartozó 88 riportot csoportosítom, hogy lássam, mivel mennyit foglalkoznak (a lenti grafikán látható, kattintásra nagyobb lesz). Egészen elképesztő eredmény: minden harmadik (összesen 32) hír a “horror” kategóriába került, ebből 13 halálesettel foglalkozott, 19-ben pedig többek között robbanásokról, lakástűzről, rugdosó ellenőrről, bedrogozott kiskutyákról és madárinfluenzáról volt szó.

Kiderült, Veszprém elég veszélyes hely: nemcsak a szomszéd erkélyére kell átmászni, hogy megússzunk egy lakástüzet, de a mentőápolókkal is érdemes vigyázni, mert bizony szerelmet színlelve pénzt csalnak ki tőlünk.

A kemény horror kategóriában többek között szó volt a prostituáltról, akit kalapáccsal vertek agyon, mert kritizálta kuncsaftja szexuális teljesítményét, de a Tények időt nem kímélve felkutatta azokat a magyar településeket is, amelyek nevéhez valamilyen tragédia kötődik.

Forrás: tények.hu
Forrás: tények.hu

Különösen kemény nap volt egyébként a szerda, ahol a maroknyi anyagból négy volt horror.

Kategóriák. Grafika: infogr.am
Kategóriák. Grafika: infogr.am

Romokban az egészségügy

Szintén sokat foglalkoztak a héten az egészségüggyel is, amiket végül kivettem a Belföld kategóriából, hiszen az ottani híreknek majdnem a fele erről az ágazatról szólt. És hát nem finomkodtak: a béremelésen kívül csak orvosi visszaélésekről, hosszú várólistákról, magukra hagyott betegekről és adminisztrációs anomáliákról írnak. Fontos, hogy ezekkel is foglalkozzunk, viszont amit hiányoltam, hogy a felvetődő kérdéseket nem tették fel az illetékeseknek, mondjuk az EMMI-nek.

A második legnagyobb csoport, a külföld hírei közül – annyira nem meglepő módon – a legtöbb az amerikai elnökválasztásról szólt: elmondták, hogy semmilyen hatással nem lesz Magyarország külpolitikájára, ha Hillary Clinton lesz az elnök (?), akad, aki tiltakozik Trump megválasztása ellen, de – Marsi Anikó szavaival élve – szerencsére

sokkal többen vannak természetesen azok, akik örülnek annak, hogy Trump lett az elnök.

Ez mondjuk abból a szempontból fura, hogy kifejezetten diadalittas cikket még a Trumpot támogató konzervatív sajtóban sem lehetett látni, olyat viszont, ami azzal foglalkozik, hogy már másnap melegeket és muszlimokat vertek, sajnos egyre többet.

Hogy tisztább képet kapjunk a hazai helyzetről, a politika kategóriába kizárólag a magyar pártokat érintő híreket számoltam: az e heti hét anyagból négy foglalkozik valamilyen szinten a Jobbikkal. Főleg az alaptörvény-módosításról volt szó, ahol Vona Gábort szembe állították azzal, amit áprilisban mondott, a legkeményebb viszont az a riport, ahol az új, szalaivivienes-kunfalvinórás Tények által egyébként is alacsonyra tett rudat alulról próbálják megugrani azzal, hogy azt feszegetik, a Jobbik elnökének több mint tíz évvel ezelőtt homoszexuális kapcsolatai voltak.

Az anyagot próbálják drámaian indítani azzal, hogy Terry Black megdöbbentő vallomást tett, majd kiderül, az igazságérzete annyira nem hagyta nyugodni, hogy a TV2 mellett a szintén kormányközeli Lokálnak is elmesélte a történetet.

Forrás: tenyek.hu
Forrás: tenyek.hu

Darabszámát tekintve a középmezőnyben helyezkedik el a “Kis színes” névre keresztelt blokk a maga tizenegy cikkével. Ezekben a riportokban volt szó arról, hogy az ivóvíz amúgy tiszta és olcsó, ha kiírjuk a Facebookra, hogy nyaralni megyünk, ne csodálkozzunk, ha betörnek hozzánk, év végéig lehet fizetni a régi húszezresekkel, és arról, hogy

a gazdagok télen járnak pihenni. Gyorsan hozzáteszik: a szegények se szomorkodjanak, ugyanis egy-két út “normális körülmények között is elgondolkodtató”.

Összefoglalva: nem baj, ha szegény vagyok, aki viszont az utcán él, az önszántából teszi. A Jobbik a magyar politika mumusa, adjak hálát az égnek, hogy még életben vagyok, és örüljek neki, hogy Trump az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik