Belföld

Terroristák segítőit fogták el a magyar rendőrök

Még azelőtt, hogy kiadták volna ellenük az európai elfogatóparancsot.

Lökösházán, a vasúti határátkelőn a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonat utasai közül 2015. november 14-én két férfi nem tudta igazolni magyarországi tartózkodása jogszerűségét, állampolgárságát. Egyiküknél volt egy angol vezetői engedély, a másik csak egy Koránt adott át a békési rendőröknek.

Előállították őket. Kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi. Tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát bemondott személyi adatai alapján a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani, így mindketten úgynevezett kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Később az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata szerint ügyükben kedden délután jött a fordulat: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa. A két férfi nem jelezte az angol hatóságoknak, hogy elhagyják Angliát, pedig erre bírósági ítélet kötelezte őket. Korábban terrorcselekmény-finanszírozása miatt egyszer másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltöttek börtönben. 2009-ben szabadultak, az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évig csak a hatóságok engedélyével hagyhatták volna el Angliát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik