Tudomány zöldövezet

Visszatértek a vadlovak a kazah sztyeppére

ABDUAZIZ MADYAROV / AFP
ABDUAZIZ MADYAROV / AFP

Kétszáz év után először ismét vannak vadlovak a kazahsztáni sztyeppén – írja a The Guardian. A súlyosan veszélyeztetett állatok európai állatkertek kitartó munkájának köszönhetően térhettek vissza egykori otthonukba.

A vadlovak (Equus ferus) egykor elterjedt fajnak számítottak a közép-ázsiai füves pusztákon, ám vadászatuk, illetve élőhelyeik feldúlása az útépítési munkálatok miatt a kihalás szélére sodorta őket az 1960-as évekre. Mongóliában kis példányszámban fennmaradtak, Kazahsztánból azonban teljesen eltűntek. Most viszont öt kancát és két csődört engedtek ott szabadon, amelyeket a müncheni és a prágai állatkert nevelt fel.

Utóbbi intézmény szóvivője elmondta, ezek a világ utolsó igazi vadlovai, a többi szabadon élő ló – például az amerikai musztángok – ugyanis csak a háziasított ló elvadult populációi.

A szakértők szerint a vadlovak jelenléte nagyon fontos a sztyeppék teljes élővilágának, ürülékük ugyanis termékenyebbé teszi a földet, ráadásul a magokat is segít terjeszteni.

A 7 példány szabadon engedése csak az első lépése volt a betelepítési projektnek, a következő öt évben összesen 40 vadlovat szeretnének szabadon engedni Kazahsztánban. Filip Mašek, a prágai állatkert munkatársa szerint az modern állatkertek feladatához nemcsak az tartozik hozzá, hogy megvédik a veszélyeztetett fajokat, hanem az is, hogy visszaviszik őket oda, ahová valók.

Kapcsolódó
Vadlovak lepik el Csernobil környékét
A veszélyeztetett Przsevalszkij-lovakat egy természetvédelmi program keretében telepítették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik