Tudomány zöldövezet

Vadlovak lepik el Csernobil környékét

Meglepő helyen, a csernobili atomerőmű körüli lezárt zónában találtak új otthonra a vadlovak – írja az AFP. 35 évvel az 1986. április 26-án bekövetkezett katasztrófa után a térséget teljesen visszahódította a növényzet és az állatvilág. Az ukrán hatóságok úgy vélik, a régió még 24 ezer évig nem lesz alkalmas az emberek számára.

Denisz Visnevszkij, a csernobili természetvédelmi terület tudományos vezetője szerint a helyi vadlovak a zóna szimbólumai. A lezárt terület 30 kilométer átmérőjű, a környékről az összes embert kitelepítették a baleset után, öt éve pedig egy védett területet alakítottak ki a helyszínen. Idővel a térségben megjelentek a turisták, a hatóságok ezért hivatalos státuszt és védelmet kérnek az UNESCO-tól.

Ingolf König-Jablonski / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

A zónában a farkasok mellett a szarvasok populációja is virágzik, utóbb pedig a veszélyeztetett Przsevalszkij-lovakat is betelepítették. Az Ázsiában honos állat a vadló egyetlen máig élő alfaja, amelynek egyedszáma a vadászat miatt súlyosan megfogyatkozott. A kutatók a lovat természetvédelmi célokkal Kína, Mongólia és Oroszország egyes régióiba már visszatelepítették.

30 példényt 1998-ban hoztak el Csernobilhoz, a környéken egykor a tarpán nevű vadló élt. A programot Ukrajna utóbb leállította, az állatok száma viszont tovább emelkedhet.

Jelenleg mintegy 150 egyed él a zónában, és további közel 60 a fehérorosz határ közelében.

Visnevszkij szerint paradox módon a katasztrófa egyedi lehetőséget teremtett a biodiverzitás megóvására.

Megfelelő körülmények között a populáció 300-500 példányosra is nőhet. A Przsevalszkij-ló védelmén dolgozó prágai állatkert szerint a teljes egyedszám már a 2700-at is elérheti. A csernobili sikereken felbuzdulva több természetvédő szervezet felvetette, hogy más veszélyeztetett állatokat is érdemes lehet a zónába telepíteni – az egyik jelölt az európai bölény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik