Tudomány

Fertőzött uborka miatt tört ki szalmonella-járvány Amerikában

Rodolfo Parulan Jr. / Getty Images
Rodolfo Parulan Jr. / Getty Images

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) tájékoztatása szerint fertőzött uborkaszállítmányok miatt törhetett ki szalmonella-járvány az Egyesült Államokban, amelynek következtében 25 államban betegedtek meg emberek, írja az IFLScience.

Az első esetek március közepén ütötték fel a fejüket, az ezt követő vizsgálatok pedig kimutatták, hogy az érintettek a Salmonella Africana néven baktérium törzsével fertőződtek meg. Azóta összesen 162 esetet regisztráltak, akik közül 54 embert kellett kórházba szállítani. Az esetek valós száma azonban ennél jóval magasabb lehet a CDC szerint, a fertőzöttség igazolása ugyanis egy hónapig is eltarthat.

Az esetszámok növekedésekor a kutatók teljes genom szekvenálást végeztek a beteg emberektől származó mintákon, és megállapították, hogy a bennük lévő baktériumok szoros rokonságban állnak egymással. Ez arra utalt, hogy valószínűleg mindenki ugyanattól a típusú tápláléktól betegedhetett meg.

Amikor a kutatók megkérdeztek 65 embert, akik megbetegedtek, 72 százalékuk arról számolt be, hogy a betegség előtti héten evett uborkát.

Ráadásul Pennsylvaniában – ahol a legtöbb eset fordult elő – egy kiskereskedő uborkaszállítmányában is megtalálták a baktériumot. A CDC jelenleg azt vizsgálja, hogy a járvány összefüggésben áll-e a floridai Fresh Start Produce Sales, Inc. által eladott uborkával. A cég ugyanis visszahívta a termékeit május 17. és május 21. között 14 államból.

A szalmonella tünetei jellemzően gyomorgörcs, hasmenés, hányás és láz, és általában a baktériummal való találkozást követő 6 órától 6 napig jelentkeznek. A legtöbb ember egy héten belül javulást mutat, de a kisgyermekek, az idősek és a legyengült immunrendszerűek súlyosabb tüneteket mutathatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik