Tudomány

Egyre nagyobb a gyerekek szíve, és ez nem jó hír

Oliver Helbig / Getty Images
Oliver Helbig / Getty Images

A felnőttek kapcsán sokat hallani az ülőmunka negatív egészségügyi hatásairól, azonban a gyerekek inaktív életvitelének hatásairól viszonylag keveset tudni. A Bristoli és Exeteri Egyetem, valamint a Kelet-Finnország Egyetem szakemberei egy átfogó kutatásba 1682 gyereket és serdülőkorú részvételével, hogy kiderítsék az ülés, illetve a mozgás hatását a szívre, írja hvg.

Vizsgálatuk a világ legnagyobb és leghosszabb követéses, gyorsulásmérővel mért mozgásviselkedési megfigyelése volt. Rengeteg laborvizsgálatot végeztek, továbbá számos kapcsolódó tényezőt figyelembe vettek, így a társadalmi-gazdasági helyzetet, a szív- és érrendszeri betegségek családi anamnézisét, a vérnyomást, a pulzusszámot, a dohányzási szokásokat.

Ezek együttes eredményeit azt mutatják, hogy amennyiben valaki sokat ül gyerekkorában, az a szív megnagyobbodásához vezet, ami növeli a szív-és érrendszeri betegségek és az ezzel kapcsolatos halálozás kockázatát.

Ez pedig független volt az elhízástól vagy a magas vérnyomástól.

A European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban közölt eredményekből szerencsére az is kiderült, hogy már a mérsékelt fizikai aktivitás is csökkentheti a fenyegetettséget: a napi 3–4 órás könnyű fizikai aktivitás 49 százalékkal csökkentette a szívizomtömeg növekedését, és a szív egészségének javulásához vezet.

Kapcsolódó
Ennyit kell mozognia, ha ülőmunkát végez
Nem kell sok ahhoz, hogy ellensúlyozzuk az ülő életmód káros hatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik