Tudomány

Ennyit kell mozognia, ha ülőmunkát végez

Richard Drury / Getty Images
Richard Drury / Getty Images

Mára köztudottá vált, hogy az ülőmunka nem tesz jót a testünknek, azt azonban kevéssé tudni, hogyan ellensúlyozhatjuk ennek hatásait. A friss kutatások szerint ehhez nem kell sok: akár napi 30-40 perc testmozgás is elegendő lehet — írja a Science Alert.

Egy 2020-as tanulmány kilenc korábbi kutatást elemzett, amelyek során összesen 44 370 ember viselt fitneszkarkötőket a napi aktivitásuk mérésére. Az elemzés megállapította, hogy a mozgásszegény életmódot folytatók körében úgy nőtt a halálozás kockázata, ahogy a fizikai aktivitással töltött idő csökkent.

A kutatás szerint azonban napi 40 perc mérsékelt vagy erőteljes intenzitású mozgás megfelelő lehet ahhoz, hogy ellensúlyozza a 10 órányi ülést. 

Ha ennyit hajlandók vagyunk megtenni, ugyanolyan szinten lehetünk, mint azok, akik aktív fizikai munkát végeznek, de nem edzenek külön. A kutatás nagyjából összhangban van a WHO 2020-as irányelvével, amely szerint hetente 150-300 perc mérsékelt intenzitású vagy 75-150 perc fokozott intenzitású fizikai aktivitásra van szükség az ülőmunka hatásainak ellensúlyozására.

Ehhez jó kezdő lépés lehet, ha a lépcsőzést választjuk a lift helyett, ha kimegyünk játszani a szabadba a gyerekeinkkel, vagy a háziállatokkal. Emellett a jógázás, a tánc, a házimunka, a gyaloglás és a kerékpározás is olyan testmozgás, amellyel az emberek rávezethetik magukat az aktívabb életre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik