Tudomány zöldövezet

Hatalmas tintahalat videóztak a tenger mélyén

Egy 2020-as expedíció során az OceanX kutatóhajó legénysége egy 2011-ben elsüllyedt komp, a Pella roncsára bukkant. Miközben a maradványokat vizsgálták, egy azonosítatlan, hatalmas tintahal húzott el az OceanX robotizált tengeralattjárója előtt – írja az IFLScience.

A kutatók célja az volt, hogy feltérképezzék a Vörös-tenger fenekét, a felméréskor azonban egy 100 méter hosszú objektumra lettek figyelmesek. Ekkor még nem tudták, hogy egy koralltelepet, egy sziklát vagy valami egészen mást látnak-e, ezért közelebb küldték a tengeralattjárót. Így derült ki, hogy a Pella roncsát fedezték fel.

Miközben a robot a maradványokat vizsgálta, hirtelen felbukkant egy óriási tintahal. A tengeralattjáró utóbb kétszer tért vissza a roncshoz, az élőlény pedig minden alkalommal megjelent, a csapat ennek ellenére nem tudta meghatározni az egyed faját.

A kutatók Michael Vecchione, a Smithsonian Természettudományi Múzeum zoológusának segítségét kérték.

A szakértő végül megállapította, hogy a példány a Sthenoteuthis oualaniensis faj egyik képviselője.

Az állat a Csendes-óceánban és az Indiai-óceánban fordul elő, jellegzetessége pedig a nagyobb egyedeken látható nagy, sárga szerv. A példányok hossza igen változatos, a videón szereplő állat megközelítőleg 2 méteres lehet.

A faj akár 1000 méteres mélységig is leúszik, éjszaka viszont közelebb merészkedik a felszínhez. A roncsok gyakran vonzzák a zsákmányt jelentő halakat, a tintahal talán ezért kereste fel többször is a Pella maradványait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik