Tudomány

Egymilliárd éves leletek írják át az életről alkotott képet

Megtalálták a világ legrégebbi gombafosszíliáit – írja az MTI. Az egymilliárd éves Ourasphaira giraldae több mint félmilliárd évvel idősebb, mint az eddigi legrégebbi gombakövületek. A Corentin Loron, a belga Lüttichi Egyetem munkatársa által vezetett csapat a gomba több példányát is azonosította Kanada északnyugati részén.

Mivel az O. giraldae gomba a Grassy-öböl alacsony vízállású területén, a torkolati palás kőzetben konzerválódott, valószínű, hogy a gomba torkolati környezetben élt”

– írják a szakértők új tanulmányukban. A területen élő egyéb fajok szerves hulladékának felhalmozódása segíthette a gombák növekedését és terjedését.

Kép: iStock

A gombák fontos szerepet játszhattak a biológiai körforgásban és a szárazföld meghódításában. Az élőlények javították a talaj minőségét, a tápanyagfelvételt és a föld feletti produktivitást is, ezzel segítve a növényeket.

Az eddigi legrégebbi gombák 410-450 millió évesek, ez azt jelenti, hogy a közelmúltban felfedezett 0,9-1 milliárd éves kövületek átírják a gombák és az élet fejlődéséről kialakított tudományos képet.

Azt, hogy valóban egy gombáról van szó, a tudósok a formák és finomszerkezetek elemzése, valamint spektroszkopikus mérések alapján állapították meg. A kétrétegű sejtfalakban a tudósok spektroszkóp segítségével kitin és kitozán szerves anyagok jelenlétét mutatták ki, a növényi sejtfalak fő alkotóeleme, a cellulóz ugyanakkor nem fordult elő az Ourasphaira giraldae sejtfalában.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik