Tudomány

Igazolták Tolkien elméletét

J. R. R. Tolkien olyan klasszikusok szerzőjeként vált ismertté, mint a Gyűrűk ura vagy a Hobbit, az író azonban nemcsak a művészet, hanem a tudomány terén is nagyot alkotott. Tolkien többek között az óangol irodalom legkiemelkedőbb alkotását, a Beowulfot is átfogóan elemezte, vizsgálatai során pedig arra jutott, hogy a művet egyetlen szerző írta. Egy nemzetközi kutatócsapat most igazolta ezt a hipotézist – számol be a The Guardian.

A Beowulf egy elbeszélő költemény, amely Beowulf, a skandináv hős történetét mutatja be. A harcos azért érkezik Dániába, hogy megszabadítsa a helyieket Grendeltől, majd később a szörny anyját, illetve egy sárkányt is legyőz – igaz, utóbbi halálos sebet ejt rajta.

Fotó: HO / AFP

A kutatók évtizedek óta vitatkoznak azon, hogy a hőseposzt egy vagy több személy hozta-e létre. Egyes szakértők, így Tolkien szerint a Beowulf egyetlen ember alkotása, míg mások két vagy több szerzőt feltételeznek. Utóbbi kutatók a szóhasználaton, a tematikán és a stíluson alapuló elemzések alapján többnyire egy olyan határt jelölnek ki, amelyet követően az alkotó személye megváltozhatott.

Leonard Neidorf, a Nankingi Egyetem professzora a közelmúltban amerikai és kínai kutatókból álló csoportjával arra jutott, hogy Tolkienéknak volt igaza.

A csapat a vizsgálat során a legújabb számítógépes eljárásokkal mérte fel a művet. A szakértők a hőseposzt a szokásos helyen osztották ketté, majd külön-külön elemezték a két szövegrészletet. A kutatók ezúttal kisebb faktorokat, így az egyedi szó-összetételeket, a ritmikus elemeket és egy bizonyos szünettípus előfordulását analizálták.

Neidorfék egyéb óangol műveket, például a Genesist is tanulmányozták, ezen költeményben viszont ki tudtak mutatni több alkotóra utaló jeleket. Az Andreas című mű esetében ugyanakkor szintén egyszerzőjűséget fedeztek fel.

Az új vizsgálat és az abban alkalmazott módszer segíthet alaposabban megérteni az óangol irodalmat, még akkor is, ha a Beowulf létrehozójának kilétét nem is sikerült felfedni. A nyelvezet elemzése csupán annyit támasztott alá, hogy a rejtélyes szerző a 8. század első felében élt, és merciai dialektussal beszélte az óangol.

Kiemelt fotó: HO / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik