Tudomány
Ancient cuneiform writing on stone on blue background.

Elveszett asszír városra bukkantak Irakban

24.hu
24.hu

2018. 05. 14. 10:13

A 4800 éves Mardámán romjait Észak-Irakban, Kurdisztán területén azonosították. A települést a történelem során többször lerombolták, majd újraépítették.
Korábban a témában:

A Tübingeni Egyetem csapata évek óta dolgozik a helyszínen. A kutatók tavaly nyáron egy palota romjainál 92 ékírásos táblára bukkantak – számol be a Live Science. Utóbb Betina Faist, a Heidelbergi Egyetem nyelvésze megfejtette a szövegeket, így derült ki, hogy az érintett települést Mardámánnak hívták.

A lelőhely a mai Basszetki közelében fekszik. A szakértők szerint a település időszámítás előtt 2800-2650 között jöhetett létre, fénykorát pedig 1900-1700 között élte. Mardámán virágzása az Újasszír Birodalom korában is folytatódott, időszámítás előtt 911-612 között.

A romoknál talált táblák megközelítőleg időszámítás előtt 1250-ből származnak. Ekkor a település az Asszír Birodalomhoz tartozott, kormányzója pedig Asszur-naszír volt. Korábban, más régészeti lelőhelyeken azonosított táblák azt sugallják, hogy Mardámán az asszír uralom előtt önálló városállam volt.

Mardaman kép: Matthias Lang/ Benjamin Glissmann, University of Tübingen eScience-Center

A palota, melyben a leleteket találták, nagyjából 4200 éve pusztult el. A kutatók úgy vélik, hogy a történelem során Mardámánt többször megtámadták és részben lerombolták, majd újraépítették.

Az edényeket, melyekben az ékírásos szövegeket találták, vastag agyagréteggel fedték be. Úgy tűnik, hogy a város egykori lakói mindent megtettek, hogy megóvják a táblákat.

A régészek azt tervezik, hogy folytatják az ásatásokat a romoknál. Mardámánt, a legtöbb kurdisztáni lelőhellyel ellentétben, szerencsére elkerülték a fosztogatók. Így könnyen elképzelhető, hogy további értékes maradványok kerülnek még elő a területéről.

Peter Pfälzner, a Tübingeni Egyetem munkatársa szerint Mardámán helyzetéből adódóan, a Mezopotámia, Anatólia és Szíria közt futó kereskedelmi utak mellett fekve minden bizonnyal jelentős befolyásra tett szert.

Időnként a nagy mezopotámiai hatalmak ellenségévé vált

– tette hozzá a kutató.

A Tübingeni Egyetem csapata 2013 óta dolgozik a területen, igaz, a lelőhelynél már az 1960-as években is előkerültek leletek.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.